Menu
RSS
AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; Kepez Belediye Başkanı Şok Bir Kararla Tutuklandı

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; …

Antalya’nın Sarısu teleferik h...

Başkan Böcek: Teleferikteki 25 Kabinde 184 Vatandaşımızı Kurtarma Çalışmaları Sürüyor

Başkan Böcek: Teleferikteki 25 Kabinde 184 Vatanda…

Antalya'da 1 kişinin öldüğü 2'...

Başkan Muhittin Böcek: Daha Nice Bayramlarda Hep Beraber Olmak Dileğiyle

Başkan Muhittin Böcek: Daha Nice Bayramlarda Hep B…

Antalya Büyükşehir Belediye Ba...

Prev Next

Antalya İKK: Ülkemiz Varlıklarının Talanına ‘Hayır’ Diyoruz

Antalya İKK: Ülkemiz Varlıklarının Talanına ‘Hayır’ Diyoruz

TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu yaptığı basın açıklamasında, “Ülkemiz, İlimiz ve halkımızın kaynak ve varlıklarının talanına kararlılıkla "hayır" dediklerini belirttiler.

Antalya İKK adın abasın açıklamasını okuyan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vahap Tuncer, hükümet tarafından varlık fonuna devredilen kurum, kuruluş ve arazilerin isimlerini belirttikten sonra, “çoğunluğu turizm bölgelerinde olan çok değerli 2 milyon m2 arazi artık Varlık Fonu'nun elindedir.

Fon yöneticilerinin ve İktidarın istedikleri gibi kullanabilecekleri bu arazilerin 323 bin m2'si Antalya'nın turizm merkezleri olan Aksu, Beldibi, Çam yuva, Çolaklı, Ilıca, Kemer, Kiriş, Manavgat bölgesinde yer almaktadır. Antalya'nın bu kıymetli arazileri TBMM, Sayıştay ve Mahkemelerin denetimi dışında birilerine peşkeş çekilecektir” dedi.

Bu Varlık Fonu’na devredilen kurum ve arazilerin aralarında 3.havalimanı, 3. Köprü, Avrasya tüneli, Gebze-İzmir otoyolu, sağlık kampuslarının olduğu "mega projeler" e kaynak aktarımı yapacağını söyleyerek,  “Sanayi yatırımlarının, dengeli bölgesel gelişmenin tamamen aleyhine olan, bilimsel dayanaklardan ve fizibilitelerden yoksun bu projeler, iktidara yakın sermayedarlar lehine biçimlendirildiğinden kısa sürede darboğazlar yaşanmaya başlanmıştır.

Dış finansman bulmakta sorun yaşayan "Kamu-Özel Ortaklığına dayalı projeler için yapılmış Hazine garantili borçlanmaların doların hızlı tırmanışı ile firmalara zor zamanlar yaşattığı bilinmektedir” ifade etti.

Tuncer açıklamasına şöyle devam etti; “OHAL şartlarında bir torba yasa ile uygulanmaya başlanan bu model ile elde avuçta kalan kamu varlıklarının Varlık Fonu'nda toplanması ve fon harcamalarının kamu denetiminden ve Sayıştay'dan kaçırılarak, bu batık projelerin kurtarılması amaçlanmaktadır.

Ancak bu yolla bir sonuç alınması mümkün olmadığı gibi, Fona aktarılan kamu kuruluşlarının piyasa değeri bu fon çatısı altında yerlerde sürüklenecek ve yok pahasına yerli-yabancı sermayenin eline geçecektir. Böylesi bir ekonomik konjonktürde, borca bu kadar sıkışık bir ülkenin kaynak ve varlıkları, rant peşinde koşan yatırımcılara kısa sürede yem edilecektir.

Bu uygulama, açık bir şekilde Anayasa'ya aykırıdır; kamu yararı eksenli sosyal hukuk devleti ilkesinin tasfiyesi niteliğindedir. Yargı kararlarıyla kamu yararının korunamayacağı bu dönem de İdari işlem ve kararlar amaç yönünden incelenmemekte, iktidar sınırsız takdir ve yetki kullanmaktadır.

Bu durumun bir süre sonra sürdürülemez bir noktaya geleceği, ülke, kamu birikimleri ve kaynaklarına sorumlulukla yaklaşan herkesin görebileceği bir gerçektir. Zira dünyadaki örnekler de göstermiştir ki, ülkesini, kaynaklarını, toplumsal zenginliklerini satışa çıkaran veya aşırı borçlanmaya yönelen her devlet ya yok olmuş ya da uzun süreli tahakküm veya tarihimizden bildiğimiz üzere kapitülasyonlara maruz kalmıştır.

Diğer yandan söz konusu kanun gerekçesinde belirtilen, başka ülkelerde varlık fonlarının ülkemiz için örnek oluşturamayacağı da açıktır. Zira örnek gösterilen ülkelerde cari açık değil, fazlalık bulunmaktadır. Bu fonun geliri genellikle bütçe fazlalarından oluşur.

Bir ülke eğer bütçe fazlası veriyorsa bir varlık fonu kurarak bütçe fazlalarını buraya aktarır ve bu fonla ulusal ya da yabancı bazı finansal varlıkları satın alıp gelirlerini artırmaya çalışır. Türkiye, bütçe açığı ve cari açık veren bir sisteme sahiptir. Ülkemizde kurulan Türkiye Varlık Fonu AŞ ise herhangi bir gelir fazlalığına dayanmamaktadır.

Fon, Kamu İktisadi Kuruluşları ve İktisadi Devlet Teşekkülleri hükümlerine tabi olmayacaktır. Şirket, özel hukuk hükümlerine göre faaliyet gösterecektir.

Bu fon ile özelleştirilen kamu varlıkları ile çalışanların emekleri üzerinden biriken fonlar Türkiye Varlık Fonu AŞ'nin sermayesine/mal varlığına dönüşecek; iktidar gücü, hem devlet bütçesi hem de çalışanların özel birikimleri üzerinde her türlü kamusal denetimden muaf transfer hareketlerine yardımcı olacaktır.

Hazine garantisine sahip olan "mega projelerin" İhale edildiği ve edilecek olan şirketler iktidarın öze! koruması altında olacak, hiçbir denetleme ve kontrol mekanizmasına sokulmadan bu fondan finanse edilebilecek, sermaye birikimi bu şirketler lehine düzenlenmiş olacaktır.

Mal varlığı üzerine teminat, rehin, kefalet ve ipotek tesis edilebilecektir. Türkiye Varlık Fonu AŞ, kendisine devredilen kamu kaynak ve varlıklarım satabilecek, rehin ve ipotek verebilecektir.

Varlık Fonu AŞ'de istihdam edilecek personel seçiminde ve yargılanmasında kamu personel rejimi uygulanmayacaktır.

İhale mevzuatı, Kamu İhale Kanunu hükümleri uygulanmayacak, şirket faaliyetleri Sayıştay, dolayısıyla yasama organının denetimine tabi olmayacaktır.

Ülkemiz ve halkımızın kaynak ve varlıkları sahipsiz değildir!

TMMOB, Antalya İKK başta ilimizdeki arazi varlıklarımız olmak üzere böylesi bir kamusal- toplumsal yoksullaşmaya karşı kamusal üretim, kamu mülkiyeti, kamu işletmeciliği ve kamusal denetimi kararlılıkla savunmakta, kamu kurum ve kuruluşlarının yeniden merkezi bütçenin ve Sayıştay'ın denetimi kapsamına alınması gerektiğini dile getirmektedir.

Ülkemiz, İlimiz ve halkımızın kaynak ve varlıklarının talanına kararlılıkla "hayır" diyoruz”

yukarı çık
0
Paylaşım