Menu
RSS

Antalya’da Başöğretmen Atatürk Onur Ödülü Mustafa Durna’ya Verildi

Antalya’da Başöğretmen Atatürk Onur Ödülü Mustafa Durna’ya Verildi

Eğitim İş Antalya Şubesi tarafından ilki 2009 yılında Akdeniz Üniversitesi eski Rektörü ve Antalya Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Mustafa Akaydın’a verilen Başöğretmen Atatürk Onur Ödülü’nün 12’ncisi, hayatının 28 yılını eğitime adayan Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD)

eski Başkanı Eğitimci Yazar Mustafa Durna’ya verildi. Durna ödülünü, AKM Perge Salonu’nda düzenlenen törenle alırken, Eğitim İş üyesi emekli öğretmenlere de plaket takdimi yapıldı. Törene CHP’li eski Antalya Milletvekillerinden Gürkut Acar ile Tuncay Ercenk,

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gürbüz, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Birleşik Kamu İş Genel Başkanı Mehmet Balık, CHP Antalya İl Başkanı Nusret Bayar, ADD Antalya Şube Başkanı İbrahim Daş, bir önceki Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Fatin Iltar,

Antalya CHP İl Kadın Kolları Başkanı Nilüfer Deveci, CHP Muratpaşa İlçe Başkanı Hasan Şahin, CHP Serik İlçe Başkanı İbrahim Demir ve çok sayıda öğretmen katıldı. Şehit öğretmenlerin fotoğraflarının yer aldığı slayt gösteriminin ardından

saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören, Grup Haziran’ın seslendirdiği türkülerle, konuşmalarla, plaket ve ödül takdimiyle devam etti.

Öğretmenler Günü Sergisi Açıldı

24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle Eğitim İş Antalya Şubesi tarafından AKM’de düzenlenen program, fuaye alanında 24 Kasım Öğretmenler Günü Karma Sergisi’nin açılışıyla başladı. Fotoğrafların, eğitimde kullanılan eski eşyaların ve birçok eserin yer aldığı

24 Kasım Öğretmenler Günü Karma Sergisi, 27 Kasım tarihine kadar AKM fuaye alanında ziyarete açık kalacak.  

 “Eğitim Sistemi Ağır Tahribat Yaşadı”

Millet mekteplerinin açılışı ve Mustafa Kemal Atatürk’e Başöğretmen ünvanı verilişinin 92’nci yılında 12’nci Başöğretmen Onur Ödülünü Cumhuriyet değerlerine sahip çıkan ve bu değerleri koruyan eğitimci yazar Mustafa Durna’ya sunmaktan mutlu ve gururlu olduklarını belirten

Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Sadık Acar, “24 Kasım, biz eğitim emekçileri için sadece bir kutlama değil sesimizi duyurmanın da günüdür” diyerek AK Parti tarafından getirilen 4+4+4 eğitim sistemiyle eğitimin ağır tahribat yaşadığını söyledi.

Pandemi nedeniyle 4 Ocak’a kadar yüz yüze eğitim yapılmayacağını duyuran Milli Eğitim Bakanlığı’nın, okul öncesi öğretmen ve öğrencilerin sağlığını hiçe sayarak, sermayenin baskısıyla karar değiştirdiğini ve bu kurumları yüz yüze eğitime açtığını kaydeden Acar,

“Bu kararın bilimsel açıdan izahı yoktur. Tüm bu olumsuzluklara rağmen Başöğretmen Atatürk’ün dediği gibi ‘Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller’ yetiştirmek için canla başla çalışacağız” dedi. Acar, konuşmasının sonunda bütün öğretmenlerin Öğretmenler Günü’nü kutladı.

 “Ödülün Fikir Babası Durna”

Mustafa Kemal Atatürk’ün kara tahta karşısına geçerek ilk defa ders verdiği 24 Kasım’ın asla unutulmayacağını söyleyen Birleşik Kamu İş Genel Başkanı Mehmet Balık ise, Türkiye’de bir ilk olarak 2009 yılında başlatılan

Başöğretmen Atatürk Onur Ödülü’nün fikir babasının eğitimci yazar Mustafa Durna olduğunu bildirdi. Durna’nın Eğitim İş’e birçok imkan sunduğunu belirten Balık, ödülü şimdiye kadar çoktan hak ettiğini dile getirdi.

 “Bakanlık Bütçesinden Eğitime Ayrılan Pay Yüzde 19”

Bütçe görüşmeleri yapıldığına işaret eden Balık, 1 trilyon 346 milyar 100 milyon liralık bütçe içerisinde en büyük payın 211.4 milyar lira ile Milli Eğitim Bakanlığı’na ayrıldığına dikkat çekti. Bunun toplam bütçenin yüzde 15’ine denk geldiğini belirten Balık,

“Çok büyük bir pay alıyormuş gibi gözükürken, bütçedeki payın yüzde 81’i personel ve personelin prim ödemelerine gidiyor. Dolayısıyla bugün Türkiye’de eğitime yüzde 19 pay ayrılabiliyor” dedi.

 “Bu Bütçeyle İdare Etmek Mümkün Değil”

Bütçeden eğitime ayrılan payın yetersiz olduğunu belirten Balık, “954 bin eğitim çalışanı var. 50 bin okuldan bahsediyoruz. Bu kadar kalabalık okulu bu bütçeyle idare etmek mümkün değil” diyerek Cumhurbaşkanlığı bütçesini eleştirdi. 

 “Öğretmenin Ekonomik Durumu Düzeltmeyi Düşündüğü Günlere Geldik”

Öğretmen maaşlarına da değinen Balık, 1 Ocak 2020 tarihinde dolar 5.94 lira iken ortalama 4 bin 905 lira olan öğretmen maaşıyla öğretmenin eline 825 dolar, 737 Euro geçtiğini söyleyen Balık, “Dolar bugün 7.88, Euro 9.35 lira. Öğretmenin eline geçen 628 dolar.

Arada 197 dolar fark var. Euro bazında Ocak’tan bu yana öğretmenin maaşındaki eksilme 208 Euro. Öğretmenin toplum karşısında itibarının ne kadar gerilediğini, alım gücünün ne kadar düştüğünü görüyoruz.

Öğretmenin, eğitim öğretimden çok ekonomik durumunu düzeltmeyi düşündüğü günlere geldik” açıklamasında bulundu.

“Dersimizi Kara Tahtanın Başından Anlatmalıyız”

Pandemi koşullarında evden eğitim vermeye çalışan öğretmenlerin ihtiyaç duyduğu teknolojik malzemeleri maaşlarıyla almasının mümkün olmadığını söyleyen Balık, eğitimin okullardan yapılması gerektiğini kaydetti. “Öğretmenin yeri sınıfı, kara tahtanın başıdır” diyen Balık,

“Biz kara tahta başından ayrılmamalı, dersimizi oradan vermeliyiz. Canlı yayınları sınıflara giderek anlatmalıyız. Okuldan, okul binasından, Atatürk’ün resminin arkamızda durmasından rahatsız olmayalım” diye konuştu. Balık, pandemi önlemleriyle ilgili de eleştirilerde bulundu.

Bizde de Hata Var

Eğitimde 4+4+4 eğitim sistemine geçildikten sonra okullaşma oranlarının düştüğünü söyleyen Balık, “İlkokullar düzeyinde yüzde 98’den yüzde 93’e, ortaokullarda yüzde 98’den yüzde 95’e düştü.

Zorunlu eğitime eklenen lise düzeyinde yüzde 90’nın üzerinde okullaşma oranı beklenirken yüzde 67 iken yüzde 85 civarında” dedi. Örgün eğitim sistemi kaldırılarak yaygın eğitim sisteminin geliştiğini dile getiren Balık, 8 yıllık eğitim sistemine yönelik de özeleştiride bulundu.

O tarihlerde desteklediği uygulamada ortaya çıkan hatanın yıllar sonra anlaşılabildiğini ifade eden Balık, “Köy okullarını kapattık, merkezi kasabalarda 8 yıllık eğitime uygun okullar yaptık. Dolayısıyla köyleri boşaltmış olduk.

Köylerdeki vatandaşlarla öğretmenin iletişimini unuttuk. Öğretmenin eğitimi sınıfta öğrencileri eğitmekle bitmiyor. En önemli tarafı halkı eğitmekle devam ediyor. Biz vatandaşı eğittiğimiz bölümü ortadan kaldırdık.

Köyler lise mezunu imam arkadaşlarımızın hakimiyetine kaldı. Artık halka bilgi verenler onlar oldu. Bizler önümüzdeki süreçte halkı eğitmeye yönelmeliyiz” diye konuştu. 

 “Her Zaman Öğretmenlerimizin Yanındayız”

Eğitimin Mustafa Kemal Atatürk’ün üzerinde durduğu en önemli konu olduğunu dile getiren Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gürbüz ise, her türlü zorlu koşullarda görev yapan öğretmenlerin her zaman yanlarında olduklarını söyledi.

Ödülü, Öğretmenine İthaf Etti

Konuşmaların ardından emekli öğretmenlere plaket verildi. Başöğretmen Atatürk Onur Ödülü’nün 12’ncisini alan eğitimci yazar Mustafa Durna da, bütçeden eğitime ayrılan payın az olduğuna işaret etti.

Kendisini ödüle layık görenlere teşekkür eden Durna, ödülünü Manavgat’ta yaşayan ve ‘Öğretmenlerin öğretmeni’ dediği öğretmen Ali Örs ve Atatürk yolundaki bütün genç öğretmenlere ithaf ettiğini, onlar adına aldığını söyledi.  

Şimdiye Kadar Ödülü Alanlar

Eğitim İş Antalya Şubesi tarafından 2009 yılından bu yanadır her yıl verilen Başöğretmen Atatürk Onur Ödülü’nü şimdiye kadar sırasıyla Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Turgut Özakman, Müjdat Gezen, Yılmaz Özdil, Prof. Dr. Birgül Ayman Güler,

Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, Uğur Dündar, Tansel Çölaşan, Prof. Dr. Ümit Kocasakal, Onur Öymen, Niyazi Altunya ve son olarak Mustafa Durna aldı.

yukarı çık
0
Paylaşım