Menu
RSS
AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; Kepez Belediye Başkanı Şok Bir Kararla Tutuklandı

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; …

Antalya’nın Sarısu teleferik h...

Başkan Böcek: Teleferikteki 25 Kabinde 184 Vatandaşımızı Kurtarma Çalışmaları Sürüyor

Başkan Böcek: Teleferikteki 25 Kabinde 184 Vatanda…

Antalya'da 1 kişinin öldüğü 2'...

Başkan Muhittin Böcek: Daha Nice Bayramlarda Hep Beraber Olmak Dileğiyle

Başkan Muhittin Böcek: Daha Nice Bayramlarda Hep B…

Antalya Büyükşehir Belediye Ba...

Prev Next

Antalya CHP İl Başkanı Kumbul: Balbeylilerin Hakkı Korunmak Zorundadır

Antalya CHP İl Başkanı Kumbul: Balbeylilerin Hakkı Korunmak Zorundadır

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya İl Başkanı Ahmet Kumbul, dün Cumhurbaşkanı imzasıyla Resmi Gazete’de yayınlanan “Acele Kamulaştırma Kararı”nı eleştirerek, “Antalya’nın en eski mahallelerinden biri olan, 500 yıllık geçmişe sahip,

Kentsel ve Arkeolojik Sit Alanı  Balbey Mahallesi’nde, Cumhurbaşkanlığı kararı ile 118 bin metrekarelik alanı kapsayan “acele kamulaştırma” kararı alınması tartışmaları beraberinde getirdi. Mahalle sakinlerini ve hak sahiplerini bölgeden kopartacak bu karar,

maddi ve manevi açıdan büyük mağduriyet yaratacaktır” dedi.

Kumbul yaptığı yazılı açıklamada Balbeylilerin hakkının mutlaka korunması gerektiğini vurgulayarak açıklamasında şunları söyledi:

“Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıllarda hazırlanan, Balbey Mahallesi Kentsel SİT Alanı ve Çevresi Kentsel Yenileme Projesi sadece 2 adayı kapsamaktaydı. Etap etap ilerleyecek projenin, 2 adayı kapsayan ilk kısmında,

Büyükşehir Belediyesi hak sahipleriyle uzlaşmaya çalışıyordu. Proje hakkında hak sahiplerine yeterli bilgi verilmemesi, yapılan beyanat tespitlerine itirazlardan dolayı, süreç oldukça uzamıştı.

Geçen süreç içinde, ANET firması yetkilileri tarafından verilen yanıltıcı bilgiler ve kamulaştırma tehditleri ile hak sahiplerinin bir kısmından imzalar alınmış, bir kısmı da, belediye ile uzlaşma yoluna gitmeyerek, sürece dahil olmamıştı.

Bu durum üzerine, Cumhurbaşkanlığı tarafından, hak sahiplerinin itirazları göz ardı edilerek 118 bin metrekarelik alanı kapsayacak şekilde “acele kamulaştırma” kararı alındı.

“Acele kamulaştırma” kararı, yurt savunması ihtiyacı ile olağanüstü durumlarda, savaş ve seferberlik zamanlarında başvurulabilecek bir yöntemdir.  Bu karar ile 118 bin metrekarelik alan neye göre, hangi gerekçeye göre kamulaştırılmak isteniyor?

Tarihi ve kültürel dokusuyla Antalya’nın geçmişini yansıtan, cazibe merkezi haline getirileceği söylenen Balbey Mahallesi’nde nasıl bir düzenleme yapılmak isteniyor?

Neredeyse bir mahalle hakkında kamulaştırma kararı alınmıştır. Kamulaştırma işlemiyle, yıllardır o mahallede yaşayan sakinlerin, mahalleyle olan manevi bağları kopartılıyor.

Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen çalışmalar şeffaflıktan, hak sahiplerinin beklentilerinden uzak bir şekilde ilerliyordu. Kamulaştırma kararı sonrası, nasıl bir düzenleme yapılacağı,

mülk sahiplerinin haklarının nasıl korunacağı, kamu yararının nasıl gözetileceği büyük bir merak konusu.

Savaş, seferberlik ve olağanüstü durumlarında alınan “acele kamulaştırma” kararının, Balbey Mahallesi’ndeki kentsel yenileme projesi ile ilgili ve alakası oldukça tartışmalı bir konudur.

Mülkiyet hakkı açısından, kamulaştırma işlemi sonrasında hak sahiplerinin büyük bir mağduriyet yaşayacağı ortadadır.

Balbey Mahallesi’nin, kültürel ve tarihi dokusunun korunarak, kent turizmine katkı sağlayacak şekilde Kaleiçi gibi bir cazibe merkezi haline getirilmesini destekliyoruz.

Ancak, yapılacak plan ve projelerin mülk sahiplerinin onayıyla ve haklarını gözetecek şekilde, herhangi bir mağduriyete yol açmadan düzenlenmesini gerektiğini savunuyoruz.

Bu kapsamda resmi gazetede yayınlanan söz konusu değişikliği desteklememiz söz konusu değildir. Bu süre zarfında Balbey Mahallesi sakinlerinin yanında olmaya, haklarını gözetmeye devam edeceğiz”

yukarı çık
0
Paylaşım