Menu
RSS

A Platformu: Antalya Büyükşehir'in Atık Tesisi Tarlaları Zehirliyor!

A Platformu: Antalya Büyükşehir'in Atık Tesisi Tarlaları Zehirliyor!

Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) Genel Müdürlüğü'nün Korkuteli ilçesinde ihaleyle bir firmaya kurdurduğu arıtma tesisinin, toprağa zehirli madde döktüğü iddia edildi.

Korkuteli ilçesine bağlı İmecik, Beyiş, Avdan, Ulucak ve Bayatbadem mahallelerinde oturanlar, bugün Antalya Tabip Odası Toplantı Salonu'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamayı yapan A Platformu Sözcüsü Hediye Gündüz, ASAT'ın ihale ile bir firmaya kurdurduğu arıtma tesisin 5 mahalleye yakın olduğunu belirterek, atıkların çoğu zaman tesise değil, bölgedeki tarlalara döküldüğünü ileri sürdü.

Konunun daha önce Korkuteli Cumhuriyet Başsavcılığı'na intikal ettirildiğini hatırlatan Hediye Gündüz, “Başsavcılık olayı incelemiş ve çevrenin kasten kirletildiği yönünde yeterli şüphenin oluştuğunu belirterek, geçen mart ayında dava açılmasını talep etmişti.

Ayrıca, savcılık bölgeden 3 ayrı numune aldırmış ve bunu yetkili kurumlara tahlil yedilmesi için göndermişti. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'ne (MAM) gönderilen numuneler incelendikten sonra, 5 Ocak 2017 tarihli yazıda atık çamurların tehlikeli (zararlı) atık olduğu sonucuna varıldığı rapor edildi" dedi.

Atıkların su canlıları için de ölümcül derecede olduğunun raporda belirtildiğini kaydeden Hediye Gündüz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “TÜBİTAK raporu tehlikeyi ortaya koymaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı derhal harekete geçmelidir.

Kış boyu tarlaların karlı ve çamur olması nedeniyle dökülemeyen atıklar, karların eriyip, tarlalardaki çamurların kuruması ile birlikte yeniden buralara dökülmeye başlanmıştır. Tarım ve hayvancılıkla geçinen halkın ekmeğine göz konulmuş durumdadır.

Halk zehirli atık maddeleriyle kaderine terk edilmiştir. Bizler, atık dökülmesinin derhal durdurulmasını, bölgenin kirlilikten temizlenmesini, bu atıkların bertarafı için ilgili bakanlığın derhal harekete geçmesi geriktiğini istiyoruz."

Toplantıya katılan mahalle sakinleri de yaşadıklarını anlatırken, basın açıklamasına bazı oda ve derneklerde destek verdi.

yukarı çık
0
Paylaşım