Logo
Bu sayfayı yazdır

ATSO'dan Enflasyon Değerlendirmesi

ATSO'dan Enflasyon Değerlendirmesi

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı aralık ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

TUİK, 016 Aralık ayı enflasyon oranını TÜFE'de yüzde 1,64, Yİ-ÜFE'de ise yüzde 2,98 olarak açıkladı. Buna göre yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 8,53, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 9,94 olarak gerçekleşti.

TUİK'in verilerini değerlendiren ATSO Başkanı Davut Çetin, 2005'den bu yana en yüksek aylık enflasyonun Aralık 2016'da görüldüğünü kaydetti. Çetin, 2005 yılından bu yana en yüksek aylık TÜFE ve Yİ-ÜFE artışlarının, 2011 yılından bu yana en yüksek yıllık Yİ-ÜFE artışının da aralık ayında gözlendiği söyledi.

Ana harcama grupları itibariyle en yüksek artışların aylık olarak alkollü içecekler, tütün, gıda, alkolsüz içecekler ve ulaştırma gruplarında yaşandığını anlatan Başkan Çetin, yıllık bazda ise en yüksek artışın alkollü içecekler ve tütün ve ulaştırma gruplarında gerçekleştiğini kaydetti.

Aralık Ayı Zam Şampiyonu Patlıcan

Açıklanan rakamlara göre, aralık ayında en yüksek artış gösteren ürünün yüzde 60,01 ile patlıcan olurken, bu ürünü yüzde 53,14 ile yumurta ve yüzde 34,71 ile kabağın izlediğine değinen Başkan Çetin, en fazla düşüşün ise portakal, gömlek ve limonda gözlendiğine vurgu yaptı.

En Düşük Aralık Enflasyonu Batı Akdeniz'de

Akaryakıt fiyatındaki artışa da dikkati çelen Davut Çetin, Batı Akdeniz Bölgesi'nin de enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Batı Akdeniz Bölgesi TÜFE oranının aylık bazda yüzde 1,28 ve yıllık bazda yüzde 8,61 oranlarıyla Türkiye ortalamasının altında kaldığını kaydeden Çetin, "Bölgemiz TÜFE oranında 26 bölge arasında aylık bazda Ankara ile birlikte son sırada, yıllık bazda ise 18. sırada yer aldı" dedi.

Sebze-Meyvenin Enflasyona Etkisi

Başkan Çetin, aralık ayında TÜFE artışında yılın son günlerinde hava koşulları nedeniyle artan sebze ve meyve fiyatları dışında, tavuk eti, yumurta, balık, yağ, nohut, kahve, çay gibi ürünlerin de rol oynadığını, diğer etkenlerinde alkollü içki ve sigara vergisinde artış ile benzin ve mazot fiyatlarındaki artış olduğunu ifade etti.

Başkan Çetin, döviz kurundaki hızlı artışın akaryakıt fiyatlarına, elektronik ve elektrikli cihaz fiyatlarına yansımaya başladığını, 2017 yılında dövizin ve petrol fiyatlarındaki artışın enflasyona etkisinin devam edeceğini kaydetti.

Gündem Ekonomi Olmalı

Terör acısının ağır olduğu bir dönemde enflasyonu, hatta ekonomiyi konuşmanın çok zor olduğunu kaydeden ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, "Fakat hiç bir şey olmamış gibi yapmak ne kadar yanlışsa, terör karşısında korkuya kapılmak, terörün hedefine ulaşmasına izin vermek de o kadar yanlıştır. Bu nedenle biz ekonomiyi birinci gündem maddesi olarak görmeye ve gelişmeleri değerlendirmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Son zamanlarda ekonomiyle ilgili yorumların bile siyasi ön yargı ve kutuplaşma konusu haline geldiğini ifade eden Çetin, "Bilimsel ve teknik konularla siyaseti ayırmayı öğrenmek zorundayız.

Ekonomi, enflasyon gibi konular hesap-kitap konularıdır, siyaset konusu değildir. Enflasyonun nedenleri, sonuçları, mücadele yöntemleri bellidir. Türkiye enflasyonu ancak son on yılda tek haneye indirebilmiştir, şimdi yeniden çift haneye yükselmesine izin verilmemelidir" dedi.

Template Design © Kaktus Haber Templates Kaktus Medya. All rights reserved.