Menu
RSS
Antalya’da CHP’li Belediye Başkanları ve Adaylarından Sandığa Videolu Çağrı

Antalya’da CHP’li Belediye Başkanları ve Adayların…

Antalya’nın Büyükşehir Belediy...

Başkan Böcek’e Kaş’ta Sevgi Seli

Başkan Böcek’e Kaş’ta Sevgi Seli

Antalya Büyükşehir Belediye Ba...

CHP Konyaaltı Belediye Başkan Adayı Kotan: Bu Kenti Birlikte Yöneteceğiz

CHP Konyaaltı Belediye Başkan Adayı Kotan: Bu Kent…

CHP Konyaaltı Belediye Başkan ...

Sandığa Son 10 Gün: Seçim Yasakları Başladı

Sandığa Son 10 Gün: Seçim Yasakları Başladı

YSK'nın takvimine göre seçim y...

Antalya Mimarlar Odası: 12 Parti Yerel Seçim Manifestomuza Cevap Vermedi

Antalya Mimarlar Odası: 12 Parti Yerel Seçim Manif…

Mimarlar Odası Antalya Şubesi ...

Antalya DİSK: İşçiler Varsa Umut da Var

Antalya DİSK: İşçiler Varsa Umut da Var

DİSK Akdeniz Bölge Temsilcisi ...

Başkan Böcek Sahurunu Öğrencilerle Yaptı; Sahur Sofrasını Kendi Hazırladı

Başkan Böcek Sahurunu Öğrencilerle Yaptı; Sahur So…

Antalya Büyükşehir Belediye Ba...

Prev Next

ATSO Başkanı Çetin'den Aralık Ayı Enflasyonu Yorumu

ATSO Başkanı Çetin'den Aralık Ayı Enflasyonu Yorumu

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Aralık ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

2017 yılında döviz kurundaki sıçramaların maliyetleri olumsuz etkilediğini ve 2005 yılından bu yana en yüksek yıllık enflasyonun kaydedildiğini belirten Başkan Çetin,

2018 yılında enflasyonu tek haneye çekme hedefinde döviz kuru ve Merkez Bankası'na olan güvenin belirleyici olacağını söyledi.

Başkan Çetin açıklamasında şunları kaydetti:

 “2017 Aralık ayı enflasyonu bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 0,69, Yurtiçi ÜFE'de yüzde 1,37 olarak açıklanmıştır.

Yıllık enflasyon ise 2005 yılından bu yana en yüksek düzeye çıkarak, tüketici fiyatlarında yüzde 11,92, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 15,47 olarak gerçekleşmiştir.

Aylık olarak en yüksek artış gösteren seçilmiş maddeler yüzde 23,10 ile patlıcan, yüzde 20,62 ile nar ve yüzde 15,15 ile salatalık olurken, en fazla düşüş gösteren seçilmiş maddeler yüzde 17,03 portakal, yüzde 16,27 ile ıspanak ve yüzde 10,06 ile pırasa olmuştur."

Aylık bazda enflasyondaki en fazla artışın yüzde 1,69 ile ulaştırma, yüzde 1,52 ile gıda ve alkolsüz içecekler ve yüzde 1,18 ile ev eşyası gruplarında görüldüğünü aktaran Davut Çetin, "En fazla düşüş yüzde 2,39 ile giyim ve

ayakkabı grubunda görülmüştür. Yıllık bazda enflasyondaki en fazla artış yüzde 18,24 ile ulaştırma, yüzde 13,79 ile gıda ve alkolsüz içecekler gruplarında gerçekleşmiştir" dedi.

Yıllık enflasyonda gıda ve ulaştırma grubunun başı çektiğini aktaran Çetin, "Aylık enflasyon artışı sebze-meyve başta olmak üzere gıda fiyatları artışından ve otomobil ve dayanıklı tüketim malları fiyatlarındaki artıştan kaynaklanmıştır.

Yıllık yüzde 11.9 oranındaki enflasyonun yarısı eşit ağırlıkta olmak üzere yine gıda ve ulaştırma grubu fiyatlarındaki artıştan kaynaklanmıştır. Taze sebze ve meyvede yıllık fiyat artışı yüzde 27 olarak saptanmıştır.

Gıdada süt ürünleri fiyat artışları, ulaştırma grubunda mazot fiyatının yüzde 14, LPG dolum bedelinin yüzde 21 artması, otomobil fiyatı artışının yüzde 36'ya ulaşması,

köprü geçiş ücretleri ve elektrikli ev aletleri fiyat artışları enflasyonu yükselten faktörler olmuştur" diye konuştu.

2018 yılında enflasyonun tek haneye çekilmesinin kolay bir hedef olmayacağını, döviz kuru ve Merkez Bankası'na güvenin belirleyici olmaya devam edeceğini aktaran Çetin,

"KOBİ'ler yüksek enflasyonun talep tarafında daraltıcı bir etki yaratma riskine ve fiyat-maliyet dengesizliklerine daha fazla dikkat etmelidir" dedi.

Çetin, değerlendirmesine şöyle devam etti:

"Batı Akdeniz enflasyonu; Türkiye ortalamasına göre aylıkta düşük, yıllıkta yüksek. Bölgemizdeki TÜFE oranı, aylık yüzde 0,42, yıllık bazda yüzde 12,02 olarak gerçekleşmiştir.

TR61 Bölgesi (Antalya-Isparta-Burdur), 26 bölge arasında aylık enflasyonda 24. yıllık enflasyonda ise 16. sırada yer almıştır. Bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi'nin, aylık enflasyonda ortalamanın altında,

yıllık enflasyonda ise ortalamanın üzerinde olduğu görülmüştür. Bölgede ana harcama grupları itibariyle bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 3,74 ile sağlık, yüzde 1,58 ile haberleşme ve yüzde 1,31 ile ev eşyası gruplarında görülürken,

en fazla düşüş yüzde 4,71 ile giyim ve ayakkabı grubunda görülmüştür. Yıllık enflasyonda ise en fazla artış yüzde 18,44 ile ulaştırma, yüzde 17,62 ile sağlık ve yüzde 14,57 ile gıda ve alkolsüz içecekler gruplarında görülmüştür.

Bölgemiz enflasyonu Türkiye ortalamasına göre giyim, lokanta-otel ve konut grubunda düşük, sağlık, eğitim, gıda grubunda nispeten yüksek kalmıştır.

Kısa dönemde fiyat değişiklikleri bölgeler arasında farklı olabilmektedir. Türkiye'de 2013 yılından bu yana fiyat artış oranı yüzde 227 iken, bölgemizde yüzde 217'dir."

yukarı çık
0
Paylaşım