Menu
RSS

ATB Başkanı'ndan Enflasyon Uyarısı

ATB Başkanı'ndan Enflasyon Uyarısı

Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı ocak ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

Tüketici enflasyonunun (TÜFE) Türkiye ortalamasında yüzde 2.46, üretici enflasyonunda (YİÜFE) ise yüzde 3.98 olduğunu kaydeden Ali Çandır, 2017 yılının ilk ayında enflasyonun beklentilerin çok üzerinde gerçekleştiğini söyledi.

2003 yılından beri açık ara en yüksek enflasyon rakamlarını gördüklerini kaydeden Başkan Çandır, "Bu artışların talep ağırlıklı olmaktan çok maliyet ağırlıklı olması, bizleri çok daha dikkatli olmaya sevk etmektedir. Özellikle döviz fiyatlarındaki artışlar, önce üretici fiyatlarını daha sonra da tüketici fiyatlarını baskı altına alacaktır" dedi.

Batı Akdeniz'de Daha Yüksek

Tüketici enflasyonunun Antalya, Burdur, Isparta illerini kapsayan Batı Akdeniz'de yüzde 2.51 rakamıyla ülke ortalamasının üzerinde gerçekleştiğine dikkati çeken Çandır, üretici enflasyonunun ise ülke ortalaması olan yüzde 3.98 ile aynı oranda olduğunu kaydetti. Çandır, tüketici enflasyonundaki yüksekliğin talepten değil, girdi maliyetlerinin yüksekliğinden kaynaklandığını vurguladı.

Yaş Meyve Sebzenin Enflasyonu Düşük

TÜİK'in ocak ayından itibaren tarım ve gıdanın sepetteki ağırlığını yüzde 23'ten yüzde 21'e düşürürken, özel kapsamlı enflasyon göstergelerini değiştirerek yeni göstergeler eklediğini de belirten BAGEV Başkanı Çandır, şunları söyledi:

"İlan edilen tüm enflasyon rakamları bu değişikliklere göre yapıldı. Ocak ayı, tarımsal açıdan mevsim etkisinin ağırlıklı yaşandığı bir aydır. Bu yüzden özellikle yaş sebze, meyvede bir dalgalanma yaşanır. Nitekim ocak ayında yüzde 34'lük bir artış ilan edilmiştir.

Ancak yaş sebze meyvenin yıllık enflasyonu yüzde 12 ve 12 aylık ortalamalara göre ise yüzde 2.92 seviyesinde gerçekleşmiştir. Yani uzun dönemli bir analizde yaş sebze meyvenin enflasyonu hala çok düşüktür."

2 Haneli Enflasyon Uyarısı

Ali Çandır, geçen yılın enflasyon rakamlarını da değerlendirdi. 2016'nın şubat, mart, ağustos aylarında negatif enflasyon ilan edildiğini belirten Çandır, "Bu yıl eğer o aylarda negatif enflasyonlar yani fiyat düşüşleri beklemiyorsak, o takdirde önümüzdeki aydan itibaren iki haneli enflasyonları görmeye başlayacağız demektir" uyarısında bulundu.

Çandır, şu değerlendirmede bulundu:

"Diğer 8 ayın beşinde yüzde 1'den küçük, üçünde ise yüzde 1'den büyük enflasyon rakamları ilan edilmiş. Bu yıl benzer bir enflasyon serisi yakalayamazsak çift haneye demir atmış bir enflasyon yılı olma riski taşımaktayız.

Tetikleyici etkisi bakımından üretici fiyatları enflasyonunda da geçen yılın aynı aylarında ciddi düşük enflasyonlar söz konusu olmuştur. Bu da enflasyonda yükseliş riskini artıran bir durum olarak karşımızda durmaktadır."

yukarı çık
0
Paylaşım