Menu
RSS

Tarihinin En Eskisi: Sibirya’da 50 Bin Yıllık İğne Bulundu

Tarihinin En Eskisi: Sibirya’da 50 Bin Yıllık İğne Bulundu

Sibirya’da 50 bin yıllık iğne bulundu. İğne, tarihinin bilinen en eski örneği. Arkeofili’de yer alan habere göre araştırmacılar, Altay Dağları’ndaki bir mağarada, Denisovalılar tarafından yapılmış 50 bin yıllık bir iğne buldu. Epey iyi korunan iğnenin iplik geçirmek için bir deliği de bulunuyor.

Henüz tanımlanamayan büyük bir kuş kemiğinden yapıldığı tahmin edilen iğneyle ilgili kazıyı yapan Dr. Maksim Kozlikin: “7 santimetre 7 milimetre boyundaki bu iğne, Denisova Mağarası’nda bulunmuş en uzun iğne. Daha önce de burada iğneler bulmuştuk fakat çok daha geç döneme tarihleniyorlardı” diye konuştu.

Daha önce aynı mağarada 41 bin yıl önce yaşadığı düşünülen bir kadına ait bir parmak kemiği ve 2008’de de bir bilezik tespit edilmişti.

Bu bulgular, Denisovalıların aynı dönemde yaşayan diğer topluluklara göre daha ileri teknolojiye sahip olduğu yorumlarını beraberinde getirdi.

Modern insandan ve Neandertalden genetik açıdan farklı olan Denisovalılar, günümüzden 600 bin yıl önce yaşadılar. Buluntuların elde edildiği mağada ise tüylü mamutun da dahil olduğu 66 memeli ve 50 kuş türünün yaşadığı biliniyor.

yukarı çık
0
Paylaşım