Menu
RSS

Mülteci Kadınlar Avrupa Yolculuğu Boyunca Taciz ve Şiddete Maruz Kalıyor

  • Yazan 
Mülteci Kadınlar Avrupa Yolculuğu Boyunca Taciz ve Şiddete Maruz Kalıyor

Uluslararası Af Örgütü, mülteci kadınların Avrupa'ya göç sırasında kaçakçıları, güvenlik görevlileri ve diğer mülteciler tarafından cinsel istismara maruz kaldığını vurguladı, hükümetlere güvenli göç yolları çağrısı yaptı. Uluslararası Af Örgütü, hükümetler ve yardım kuruluşlarının Suriyeli ve Iraklı göçmen kadınların temel güvenlik ihtiyaçlarını karşılayamadığını söyledi.

Örgüt, Türkiye ve Yunanistan üzerinden kuzey Avrupa’ya göç eden 40 mülteci kadınla görüşerek hazırladığı raporda, kadınların neredeyse geçtikleri tüm ülkelerde fiziksel istismar, ekonomik suiistimal ve cinsel tacize maruz kaldığına, insan kaçakçıları, güvenlik görevlileri ve diğer mülteciler tarafından cinsel ilişkiye zorlandığına dikkat çekildi.

Mülteci kadınların kamplarda da birçok sorun yaşadığı, erkeklerle aynı alanda yatmaya zorlandıkları için kendilerini tehdit altında hissettikleri belirtildi. Erkeklerle aynı duş ve tuvaleti kullanmak zorunda oldukları ve bazılarının tuvalete gitmemek için yemek yemekten ve su içmekten kaçındığı ifade edildi.

Çok sayıda kadın Avrupa’daki geçiş kamplarında cinsel tacize uğradığını belirtti. 22 yaşında Iraklı bir kadın, Almanya’daki kampta bir güvenlik görevlisinin kendisine “baş başa zaman geçirmek” karşılığında kıyafet vermeyi teklif ettiğini anlattı.

Af Örgütü’nden Tirana Hassan “Kimse bu tehlikeli yolları kullanmayı istemez. Bu istismarı engellemek için en iyi yol Avrupa hükümetlerinin güvenli ve yasal yolları açması. (Göçten) başka seçeneği olmayanların Avrupa’ya geçişleri sırasında daha fazla aşağılanma, belirsizlik ve güvensizliğe maruz kalmaları kabul edilemez bir durum” diye konuştu.

Paran yoksa cinsel ilişki

Rapora göre, insan kaçakçıları tek başına yolculuk yapan kadınları hedef alıyor. Para sıkıntısı çekmeye başladıklarında ise genellikle cinsel ilişkiye zorluyorlar.

Konuşulan 40 kadından üçü kaçakçılar ve onların çalıştığı ağın kendilerini ve başka kadınları taciz ettiğini, cinsel ilişki karşılığı indirim yapmayı veya bekleme süresini kısaltmayı teklif ettiklerini belirtti.

Sürekli korkuyla yaşamak

Af Örgütü, kadınların Avrupa’ya yolculukları boyunca kendilerini sürekli tehdit altında hissettiklerini söylerken, kaçakçıların yarattığı tehdidin yanı sıra geçiş kamplarında erkeklerle aynı alanda uyumaya zorlanmalarının da güvensiz hissetmelerine neden olduğunun altını çizdi.

Ayrıca birçok kadının Yunanistan, Macaristan ve Slovenya’daki güvenlik güçlerince fiziksel ve sözlü şiddete maruz kaldıkları belirtildi.

Transit kamplarda hamile kadınlar için özel destekler olmadığı da ifade edildi. (ÇT)

yukarı çık
0
Paylaşım