Menu
RSS

Tüm dünyayı saran ve binlerce insanın ölmesine neden olan covid19 salgınında işçilerin hayatının hiçe sayıldığını belirten DİSK Akdeniz Bölge Temsilcisi Vedat Küçük “Sermayenin kar hırsı ve kuralsızlık Covid19 salgının işyerlerinden tüm ülkeye yayılmasına neden oluyor.

Para kazanmayı insan hayatının ve halk sağlığının üstünde tutan patronlar pandemiye rağmen gerekli önlemleri almadan işçi çalıştırmaya devam ediyorlar. Kar hırsı çalışma koşullarının kötüleşmesine neden oluyor.

Fabrikalarda gerekli sağlık ve güvenlik önlemleri olmadan çalışmaya devam eden işçilerin hastalığa yakalandığını hatta hayatlarını kaybettiklerini öğreniyoruz” dedi.

DİSK Akdeniz Bölge Temsilcisi Küçük konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada şunları belirtti:

“Özellikle son günlerde Manisa’dan gelen haberler endişe verici. Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren işyerlerinde ve özellikle Vestel City fabrikasında Covid19’un işçiler arasında yayıldığı biliniyor.

Manisa Tabip Odası’na göre fabrikada 1000’e yakın pozitif vaka bulunuyor. Ancak buna rağmen üretim insafsızca devam ederken ve hatta artarken ölümler de artıyor,

Vestel’de işçilerin aktardığı korkunç uygulamalar şu şekilde sıralanıyor:

  • İşçiler üretim bandında dip dibe çalışıyorlar. Bu koşullarda salgın fabrikada hızla yayılıyor.
  • Bir işçi hasta olduğunda semptom göstermedikçe temasta olduğu işçilere test yapılmıyor, bu işçiler karantinaya alınmıyor. Bantlarda yan yana çalışan işçilerden biri hasta olduğunda yerine yeni işçi gelerek üretim devam ediyor.
  • İnsan hayatının önceliği gereği üretimin azaltılması, hatta durdurulması bir yana üretim sürekli olarak artırılıyor. Buna paralel olarak işçi sayısı da mesailer de artıyor ve risk büyüyor.
  • Salgına önlem almak yerine salgını fırsata çeviren işveren üretim sırasında yan yana çalışan işçilerin dinlenme molalarını kaldırıyor. Yani yan yana çalışırken geçmeyen ama yan yana dinlenirken bulaşan bir virüs icat ediyor.
  • Elbette böylesi bir salgın karşısında sadece maske ile önlem almak yetersizdir ancak işçiler maskelerin ve hatta kumanyalarının bile yetersiz olduğunu vurguluyorlar.

Manisa Organize Sanayi ve Vestel City işçileri Manisa, İzmir ve çevre ilçelerde yaşadığı için fabrikadaki hastalık koşulları bütün Ege bölgesini etkiliyor.

Şirketler gerekli tedbirleri almak yerine halkla ilişkiler kampanyası yürütüyor. Sosyal medyada kampanyalar düzenliyor, basına reklam veriyor. Önlem yerine reklama para harcıyor.

Ülkeyi yönetenler ise “Ne olursa olsun çarklar dönecek” politikasının bir devamı olarak Dardanel’de, Vestel’de ve ülkenin dört bir yanındaki fabrikalarda, işyerlerine yayılan salgın karşısında kayıtsız.

Onlar da sermaye gibi insan yaşamı pahasına sadece karları büyütmeyi hedef olarak belirlemiş durumda.

Covid-19 bir işçi sınıfı hastalığı halinde hızla yayılırken bu ülkenin Sağlık Bakanı fabrikalarda ve işyerlerinde yaşananlara kayıtsız, sosyal medyadan halka nasihat vermenin ötesine geçmiyor.

Ülkeyi yöneten siyasi iktidarı, Sağlık Bakanlığı’nı, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nı bu ülkenin tüm değerlerini üreten işçi sınıfının ve halkın sağlığını korumak için sorumluluğa çağırıyoruz!

DİSK olarak buradan bir kez daha sesleniyoruz:

İşçilerin hayatı buzdolabından değerlidir!

İşverenin ve iktidarın “her koşulda üretim yaparız” mantığı işçilerin yaşam ve sağlık haklarını tehlikeye atmaktadır.

Vestel başta olmak üzere Covid-19 vakalarının görüldüğü tüm işyerlerinde üretime derhal ara verilmeli, tüm işçiler en az 15 gün ücretli izne çıkarılmalı ve tamamına test yapılmalıdır.

Aksi takdirde bu işyerleri işçiler ve tüm toplum için bir salgın kaynağı olmaya devam edecektir.

İşverenleri ve ülkeyi yönetenleri “Çarklar dönsün, patronların kasası dolsun” anlayışı yerine, aklın ve bilimin gereğini yapmaya çağırıyoruz.”

0
Paylaşım