Menu
RSS

Danıştayın, "Eğitim öğretim hizmeti devletin devredemeyeceği görevler arasındadır" diyerek iptal ettiği ‘Değerler Eğitimi’ protokolü, Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü ile Ensar Vakfı arasında imzalandı.

Eğitim İş Sendikası, işbirliğinin hukuksuz olduğunu belirterek yapılan protokolün iptali içi dava açtı.

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile adı Ensar Vakfı arasında imzalanan ‘Değerler Eğitimi’ protokolünün geçtiğimiz sene Danıştay 8. Daire tarafından iptal edilmesinin ardından Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Ensar Vakfı Antalya Şubesi

tartışmalı bir karar ile yerelde işbirliği protokolü imzaladı. Antalya Valisi Münir Karaloğlu’nun da imzasının bulunduğu protokol, Antalya’daki resmi okullarda bulunan öğrencilerin milli, manevi, ahlaki, kültürel değerleri benimsemesi ve

dini değerlere karşı duyarlılık oluşturmak amacıyla etkinlikler yapılmasının önünü açtı.

Danıştay İptal Etti

Danıştay 8. Dairesinin mahkeme kararında,  “Anayasa ve yasalar gereği ulusu çağdaş uygarlık düzeyine ulaştıracak teknik, ekonomik, kültürel ve sosyal gelişme alanlarında iyi bireyler yetiştirilmesi ve bunun için ülke çapında etkin önlemler alınmasının

devletin devredemeyeceği görevler arasında olduğu” ifadelerinin yer almasına rağmen yapılan işbirliği protokolü eğitim kurumlarını ve sendikaları da ayağa kaldırdı.

Eğitim İş Sendikası söz konusu protokol hakkında yürütmenin durdurulması ve iptali talebiyle Antalya İdare Mahkemesi aracılığıyla Antalya Valiliğine geçtiğimiz ay dava açtı.

Protokolün İptali İçin Dava

Konuyla ilgili açıklama yapan Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Fatin Iltar, protokol hakkında Danıştay 8. Dairesi’nin 3 Nisan 2018 tarihli iptal kararı bulunduğunu ifade ederek, yerelde yapılan işbirliğinin de hukuksuz olduğunu savundu. 

Mahkeme kararına rağmen Antalya’da aynı şartlarda Ensar Vakfı ile imzalanan protokolün muğlak, belirsiz, hangi zaman ve mekanda yapılacağı konusunda ölçüsü belirtilmeyen bir protokol kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda faaliyet gösterme ve

öğrencilere yönelik bir takım kurslar düzenleme yetkisi verildiğini Iltar, bu durumun öğrenci ve veliler arasında ciddi endişeye sebep olduğunu söyledi. Iltar, ayrıca söz konusu vakfın çocuk tacizi ve tecavüzü ile de gündemden düşmediğine dikkat çekti.

Antalya Valiliği’nden Savunma

Eğitim- İş Antalya Şube Başkanı Iltar, dava süreci oluşmadan önce Antalya Valiliği’ne protokolün içeriği hakkında bilgi talebiyle yazı yazdıklarını ifade ederek, “20 Mart tarihinde Antalya Valiliğine protokolün devam edip etmediği ve içeriği hakkında bilgi talep eden bir yazı yazdık.

Valilik bize 4 Nisan’da verdiği cevap yazısında Ensar Vakfı ile işbirliği protokol imzaladıklarını doğruladı. Gönderdikleri yazıda müdürlükleri tarafından Kamu kurumları, STK’lar ve derneklerle düzenlenen 72 protokol olduğunu ifade ettiler” ifadelerine yer verdi.

Danıştay tarafından iptal edilen bir protokolün yerel bazda aynı şartlar ile imzalanmasının kanuna aykırı olduğunu belirterek, bir an önce iptalini talep ettiklerini belirten Iltar, tüm yasal haklarının takipçisi olacaklarının altını çizdi.

Eğitim-Sen Antalya Şubesi de söz konusu protokolün iptali için konuyu yargıya taşımıştı.

0
Paylaşım