Menu
RSS

Tarihi İpek Yolu Antalya İle Canlanıyor

  • Yazan 
Tarihi İpek Yolu Antalya İle Canlanıyor

Büyükşehir Belediyesi, Birleşmiş Milletler Deniz ve Kara İpek Yolu Şehirler Forumu’na katılıyor. Forum turizm, tarım, kültür ve şehir altyapısı alanlarında sağladığı olanaklarla Antalya’ya büyük katkı sağlayacak. Bir dönem dünyanın en önemli ticaret güzergahı olan tarihi İpek Yolu, Antalya’nın da içinde bulunduğu Birleşmiş Milletler Deniz ve Kara İpek Yolu Şehirler Forumu ile yeniden canlanıyor.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin başını çektiği İpek Yolu Ekonomi Kuşağı Şehirleri İşbirliği ve Kalkınma Forumu’nun üyelerinden biri olan Antalya Büyükşehir Belediyesi, şimdi de Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen Deniz ve Kara İpek Yolu Şehirler Forumu’nun da kurucu üyesi olarak bir parçası oluyor.

ANTALYA KURUCU ÜYE

Deniz ve Kara İpek Yolu Şehirler Forumu tarafından gönderilen kurucu üyelik plaketini Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’e sunan Başkan Danışmanı İbrahim Evrim, 18 Mayıs 2016 tarihinde Çin’in Fuzhou kentinde gerçekleşecek olan forumun Antalya’ya turizm, tarım, kültür ve şehir altyapısı alanlarında büyük katkı sağlayacağını belirtti. Antalya’nın tarihi İpek Yolu üzerinde önemli bir merkez olduğunu belirterek Birleşmiş Milletler Deniz ve Kara İpek Yolu Şehirler Forumu’nun Antalya için büyük önem taşıdığına değinen Başkan Danışmanı İbrahim Evrim, “Antalya bu teşkilatın kurucu şehirleri arasında yer alıyor.

Bu konuda önümüzdeki Mayıs ayında bir toplantı yapılacak. Birleşmiş Milletler Deniz ve Kara İpek Yolu Şehirler Forumu, şehir altyapısı, kültür ve tarım alanlarında üye şehirler için fonlar ortaya koyuyor. Kurulacak olan komisyonlar, bu fonları belirli projelere tahsis edecek. Biz burada Antalya olarak önemli bir rol oynuyoruz” dedi.

TARİHİ YAPILAR RESTORE EDİLECEK

Antalya’nın forumda turizmde, tarımda ve şehir altyapısında, söz sahibi olabilecek bir yapıda olduğunu belirten Evrim, “Bu fonlardan yararlanarak, kervansaraylarımızı, camilerimizi, tarihi İpek Yolu’ndan kalma kümbetleri, yolları, güzergahları eskiye yönelik olarak restore edebileceğimiz gibi geleceğe yönelik tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan şehirlerle ne gibi işbirlikleri yapabiliriz, bunları araştıracağız” dedi.

ANTALYA ÇİN’DE YENİ BİR DESTİNASYON OLACAK

Şehirlerarasındaki işbirliği ve koordinasyonun sağlanması amacıyla çeşitli delegelerin karşılıklı olarak sürekli fikir alışverişi içerisinde olacağını anlatan İbrahim Evrim şu bilgileri verdi: “Heyetler birbiri ile birebir toplantı yapabilecek. Örneğin, biz buradan Sanayi ve Ticaret Odası’ndan bir delegasyonu, bir başka şehre götürdüğümüzde, onlar da muadili bir heyetle karşılıklı oturacak, kendi ellerindeki imkanları, en ucuz ürünleri, başarılı oldukları alanları masaya koyacaklar.

Eksiklikler ve fazlalıklar, karşılıklı ilgi çeken konular daha yakından gözden geçirilecek. Biz bu birlik kurulmadan önce de turizm alanında çaba sarf ediyorduk. Örneğin Urumçi ve Şining şehirleri ile yaptığımız çalışmalarda onların heyetlerini Antalya’da ağırladık, gezdirdik. Antalya’yı o kadar beğendiler ki kendi şehirleri ile Antalya arasında direkt uçak seferleri başlatmak için projeler geliştiriyorlar.

Antalya Çin’de yeni bir destinasyon olarak ortaya çıkacak. Kazakistan ile çeşitli görüşmelerimiz oluyor. Bize seracılığı bilmediklerini, öğrenmek istediklerini ve birlikte projeler geliştirmek istediklerini belirtiyorlar. Hiç hesapta olmayan talepler alıyoruz.”

ANTALYA KRİZLERDEN ETKİLENMEYECEK

İbrahim Evrim, Birleşmiş Milletler Deniz ve Kara İpek Yolu Şehirler Forumu’nun, Rusya krizi sonrasında turizm ve tarım alanında yaşanan aksaklıklara da bir alternatif olacağını söyledi. Evrim, “Artık belli krizleri daha rahat karşılayabileceğiz. Her kriz yeni bir fırsat doğuruyor. Biz hem turizmimizi, hem de tarımımızı belirli pazarlara bağımlı olmaktan kurtaracağız. Antalya bu projeden uzun vadede karlı çıkacaktır” dedi.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER VE ÇİN DESTEKLİYOR

Birleşmiş Milletler Güney-Güney İşbirliği Ofisi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü, Dünya Turizm Örgütü ve Çin Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ekonomik ve Teknik Değişim Merkezi tarafından desteklenen, dostane ortaklık, kapsayıcı kalkınma ve karşılıklı öğrenmeyi amaç edinen Deniz-Kara İpek Yolu Şehirler Forumu, turizm, tarım, kültür ve şehir altyapısı, alanlarında sağladığı fonlarla İpek Yolu üzerinde bulunan şehirleri destekliyor ve şehirlerarası koordinasyonu arttırmayı hedefliyor.

yukarı çık
0
Paylaşım