Menu
RSS
AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; Kepez Belediye Başkanı Şok Bir Kararla Tutuklandı

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; …

Antalya’nın Sarısu teleferik h...

Başkan Böcek: Teleferikteki 25 Kabinde 184 Vatandaşımızı Kurtarma Çalışmaları Sürüyor

Başkan Böcek: Teleferikteki 25 Kabinde 184 Vatanda…

Antalya'da 1 kişinin öldüğü 2'...

Başkan Muhittin Böcek: Daha Nice Bayramlarda Hep Beraber Olmak Dileğiyle

Başkan Muhittin Böcek: Daha Nice Bayramlarda Hep B…

Antalya Büyükşehir Belediye Ba...

Antalya SES: 7 Nisan Dünya Sağlık Günü: "Sağlığım, Hakkımdır!"

Antalya SES: 7 Nisan Dünya Sağlık Günü: "Sağl…

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçi...

Prev Next

Başkan Türel Sert Çıktı; Ayrımcılık, Siyasetin Hangi Satırında Yazıyor!

Başkan Türel Sert Çıktı; Ayrımcılık, Siyasetin Hangi Satırında Yazıyor!

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Alanya Belediyesi'nin ilçede hizmet veren özel halk otobüslerinin satışında alıcı kişinin en az ilçede 10 yıl ikamet şartı istemesine yönelik, “Ayrımcılık siyasetin hangi satırında yazıyor. Bu istek anayasaya aykırı" dedi.

Büyükşehir Belediyesi'nin Şubat ayı devam meclisi Menderes Türel başkanlığında yapıldı. Mecliste, Sakarya Bulvarı ve Düden Kavşağı arasında yapılacak katlı kavşak için 22 milyon, Sahilkent Toptancı Hal Kompleksi için 13 milyon, Doğu Garajı Kültür ve Ticaret Merkezi'nin yapımı için 41 milyon olmak üzere toplam 76 milyon liralık borç yetkisi istendi. CHP grubu, borçlanmanın yasal sınırı aştığı için ret oyu kullanırken, Ak Parti ve MHP grupları evet oyu kullandı.

'Kılı Kırk Yarıyoruz'

Menderes Türel, belediyenin borç limitinin 2017 yılı için 113 milyon lira olduğunu belirterek, hizmet gereği borçlandıklarını söyledi. Borç limitinin aşılması durumunda İçişleri Bakanlığı'ndan izin almak zorunda olduklarını belirten Türel, “Belediyemiz önceki yıl gelirinin 1.5 katı kadar borçlanabilir. Borçlanma yaparken kılı kırk yarıyoruz. Bizden önceki yönetim zamanında borçlanma sıkıntısı yaşanmıştı. Yakın zamanda bunun sonucunu göreceğiz" dedi.

'Borç Yiğidin Kamçısıdır'

Önceki döneminde borçlanma konusunda bir iftiraya uğradığını dile getiren Türel, bu konuda deneyimli olduğunu aktardı. Ak Parti'nin muhalefet olduğu ilçe belediyelerin borçlanmasında arkadaşlarının 'evet' ya da 'çekimser' oy kullandığını dile getiren Türel, “İhtiyaçsa borç yiğidin kamçısıdır. Limit meselesi rahatlıkla çözülebilir. Limit bahane edilerek meclis üyelerinin ret oy vermesini anlamakta zorlanıyorum. Proje bazlı borçlanıyoruz" dedi.

Kemer'in Gözde Yerine Proje Geliyor

Mecliste, Kemer ilçesinin gözde yerlerinden Ay Işığı Plajı'nın arkasındaki boş alan için yeni bir karar çıktı. Başkan Türel, meclis kararıyla mülkiyeti Toplu Konut İdaresi'nde (TOKİ) olan alan için protokol düzenleyeceklerini kaydetti.

Protokolle yapacakları projede kat karşılığında TOKİ'ye yüzde 30 oranında pay vereceklerini belirten Türel, “Burası eski ralli şampiyonasının yapıldığı alanın otopark alanı. Büyükşehir olarak Kemer'e burada yaşam merkezi kazandıracağız.

Kongre salonları, kent meydanı gibi halka açık bir alan oluşturacağız. Kemer'in en güzel yerini atıl durumdan kurtaracağız. TOKİ ile protokol yaptıktan sonra plan değişikliği yapılacak" diye konuştu.

Mustafa Gül'den Destek

Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül ise bölgenin imar planında spor alanı olarak geçtiğini kaydetti. 2008 yılında TOKİ'nin burada konut yapmak istediğini belirten Gül, o dönem buna izin vermediklerini aktardı. Gül, yeni yapılacak projenin yerinde olduğunu belirterek, olumlu oy kullanacağını söyledi. CHP grubu ise Kemer projesine imar planı gelmediği için çekimser oy kullandı.

Alanya Belediyesi'nden İlginç Teklif

Meclis'te, Alanya Belediyesi'nin, Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı özel halk otobüslerinin satışında alıcı kişinin en az ilçede 10 yıl ikamet şartı istemesi maddesi tartışmalara neden oldu.

Menderes Türel, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel'in gazetelere yaptığı açıklamada, toplu ulaşımda kullanılan otobüsleri, Türkiye'nin başka şehirlerinden gelenlerin satın aldığına yönelik beyanlar verdiğini söyledi. Açıklamaları anlamsız olarak nitelendiren Türel, göreve geldikleri günden bu yana 28 otobüs devri yaptıklarını söyledi.

'Bütün Ayrımcılıkları Reddediyoruz'

Son 3 ayda Alanya'da toplu ulaşım araçlarında 4 adet devri onayladıklarını dile getiren Türel, şöyle devam etti:

“Alanya Belediye Başkanı Yücel, 'Farklı şehirlerden gelip bu otobüsleri alanları yadırgıyorum' diyor ama son 3 devri alanlar Antalyalı. Ancak başka şehirden de gelebilirlerdi. 28 araç devrinin 19'u Antalyalı. Seçim zamanında bütün hemşehri derneklerini geziyoruz.

Belki Başkan bile gidip oy istemiştir. Ayrımcılık siyasetin hangi satırında yazıyor. Bütün ayrımcılıkları ret ettiğimizi 2002 yılında beynimize nakşettik. Üstelik gerçek olmayan bir yaygara kopartılıyor. 'Alanya'da 10 sene ikamet etmeyenlere otobüs vermeyelim' teklifini anlamıyorum.

Onlara su ve ekmek de vermeyelim o zaman. Anayasaya aykırı. Antalya'da doğmayana insanlara yaşam hakkı yoktur diye nasıl söyleriz. Bunu hangi mantık, akıl söyleyebilir. Şehir fanatizmi diyorsanız kendime laf söyletmem. Kimse bu meselelerde benimle aşık bile atamaz. Ben hasta Antalyalıyım."

Türel Yeni Önerge Verdi

Büyükşehir komisyonunun kabul etmediği gündem maddesine yönelik Türel, sözlü önerge verdi. Türel'in 'Alanya'dan gelen toplu ulaşımla ilgili devirlerin Alanya Belediyesi Meclisi'nden gelecek görüşler sonrası Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nce değerlendirilmesi' teklifini üç parti grubu kabul etti.

10 Yıl İkametgah Şartı İsteği

MHP Grup Sözcüsü Selçuk Senirli ise ulaşımın hassas bir konu olduğunu belirterek, “İstihdam edilecek şoförlerin o ilçede ikamet eden insanlardan seçilmesi gerekiyor. Yabancı birinin yolları bilememesi gibi bir durum var" dedi. MHP'li meclis üyesi Zihni Asiltürk, siyasi görüş ayrımı yapmadıklarını söyledi.

Asiltürk, “Ayrım yapmıyoruz. Geçmişte buna benzer uygulamalar yapıldı. Böyle kararları biliyoruz. Biz batı doğu- ayrımı yapmıyoruz. Ancak yeni gelen bir kişi hatları bilmediği için bazen sıkıntılar olabiliyor. Tam anlatılamadığını düşünüyorum. Alanya Belediyesi'nin geçmişte böyle kararları var. Sizden isteğimiz 10 yıl ikametgah şartı."

Madde Konuşulmamış Sayılsın İsteği

CHP'li meclis üyesi Reşat Oktay ise bu gündem maddesinin tartışılmasından bile hicap duyduğunu söyledi. Petek, “Ülkemizin onca sorunu varken, barış taleplerimiz varken, bu konuyu konuşmaktan büyük üzüntü duyuyorum. Hepimiz eşitiz. Alanya'da yaşayıp yaşamaması hiçbir şey ifade etmez. Ayrımcılık yapamayız. Bu gündem maddesinin imkanlar varsa görüşülmemiş olmasını ve kadük olmasını istiyoruz" dedi.

yukarı çık
0
Paylaşım