Menu
RSS

Başkan Menderes Türel: Antalya Artık Akıllı Kent Oluyor!

Başkan Menderes Türel: Antalya Artık Akıllı Kent Oluyor!

Büyükşehir Belediyesi'nin Akıllı Kent Projesi'yle Antalya ve ilçelerinde teknolojide, turizmde, ulaştırmada, sağlıkta, güvenlikte, sosyal hayatta ve belediye hizmetlerinde yeni bir dönem başlıyor. Başkan Menderes Türel, “Antalya teknoloji çağına, dijital çağa güçlü bir adım atıyor" dedi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi ile TÜRKSAT arasında daha önce e-devlet ve akıllı şehircilik üzerine başlatılan işbirliği kapsamında ikinci protokol imzalandı.

Büyükşehir Belediyesi'nde gerçekleşen imza törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, TÜRKSAT Genel Müdürü Cenk Şen imza koydu.

Başkan Menderes Türel, dünya turizminin lider şehri noktasındaki Antalya'nın, her alanda öncü olmak ve küresel yarışta yer almak iddiasıyla, akıllı şehir alanında öncülük görevini üstlendiğini belirterek, ulaşım, sağlık, güvenlik, enerji alanlarından başlayarak hızlı ve kaliteli hizmet, çevre dostu akıllı belediyecilik yolunda da dünyadaki rakipleriyle yarışabilir hale geldiğini söyledi.

TÜRKİYE'DE BİR İLK

Antalya Büyükşehir Belediyesi Akıllı Kent Projesi'yle Türkiye'de bir ilkin gerçekleştiğini kaydeden Türel, “Bugünkü noktaya kolay gelmedik. Çok uzun bir teknik çalışma yapıldı.

9 Mayıs 2015'te ilk kez bu yolculuğa çıkmıştık. Birinci fazda ilgili protokolümüzü imzalamıştık ve farklı hizmetleri hayata geçirmiştik. Böyle bir kapsamlı Akıllı Şehir Projesi Türkiye'de belki de ilk olduğu için diğer şehirlerimize örnek olacağına inanıyorum" dedi.

DİĞER VİLAYETLERE ÖRNEK

İlk dönemimde Türkiye'de ilk kez kısa adı Scada olan bilgisayarlı su yönetimi sistemini Antalya'da kurduklarını hatırlatan Başkan Türel, “Türkiye'de ilk olan bu sistemi Türk yazılımcılarla Türk firmalarla başardık. Daha sonra bu Gaziantep, Kayseri bir anda Türkiye'nin bütün şehirlerinde örnek olarak uygulandı.

Bugün Scada'ya Türkiye'nin birçok şehrinde geçilmesi gerçekten bir onur vesilesi oldu. Şimdi bugün de çok eminim ki bu attığımız adım diğer vilayetlerde diğer büyükşehirlerimizde, belediyelerimizde de atılacaktır" diye konuştu.

ÜCRETSİZ WİFİ

Türkiye'nin e-devlet alanında dünyanın en başarılı ülkelerinden birisi olduğuna dikkat çeken Başkan Menderes Türel, şunları aktardı: “Şimdi de şehirler olarak en akıllı şehir aşamasına geçiyoruz.

Antalya'da akıllı şehir projesi sadece belediye hizmetlerinden ibaret bir çerçeve şeklinde anlaşılmamalıdır. Birkaçı hariç ilçelerimizi de kapsayacak ücretsiz wifi kablosuz erişimi söz konusu olacak. Dolayısı ile sosyal hayatımızı, turizmimizi, ticaretimizi, ekonomimizi de çok etkileyecek olumlu vesile olacak projedir."

PANİK BUTONU

Başkan Türel, Akıllı Kent Projesi'nin ilk aşaması kapsamında 2015 yılından itibaren faaliyete geçen uygulamaları şöyle anlattı:

“Bazı parklarımızda wifi hizmeti bazı bölgelerimizde hasta takibi, panik butonu, şehir bilgilendirme ekran çalışmaları ilk etapta yapıldı. Wifi hizmetleri dediğim gibi belediyeye ait plajlar, parklar gibi 8 farklı lokasyonda örneğin Yavuz Özcan Parkı'nda, Konyaaltı Sahili ve Sarısu'da var.

Bunun gibi 52 adet erişim noktası ile ücretsiz internet halkın kullanımına ilk etapta sunuldu. İkinci başlığımız kronik hasta takibiydi. Bu hizmet kapsamında 30 adet kronik hastalığı bulunan bakıma muhtaç vatandaşımıza tansiyon ve kan ölçüm sistemi, akıllı telefon cihazı ve medikal koçluk hizmeti veriyoruz.

Yani biz vatandaşın tansiyon, kan değerleri şeker gibi sonuçlarını artık oturduğumuz yerden öğrenebilme şansına sahibiz. Üçüncü başlığımız panik butonu hizmetiydi. Bu kapsamda 30 adet yaşı ilerlemiş vatandaşımıza GSM hatlı panik butonu dağıtımı yaptık ve onun takibi gerçekleştiriliyor.

İlk fazda gerçekleştirdiğimiz dördüncü başlığımız şehir bilgilendirme ekranlarıydı. Bu kapsamda Antalya'da belediyemizin belirlemiş olduğu 5 lokasyonda kiosk cihazları kurduk."

AKILLI KAVŞAKLA TRAFİK RAHATLAYACAK

Türel, imzalanacak ikinci faz sözleşmesi ile yapılacakları da şöyle anlattı:

“Bu fazda ulaşım, denetleme ve akıllı kavşak sistemleri, yönetilebilir wifi ve internet hizmeti, akıllı sulama, akıllı aydınlatma, kiosklar şehir bilgilendirme ekranları, şehir yönetim platformu gibi projeler yer alıyor. Akıllı denetim, akıllı ulaşım ve akıllı kavşak sistemleri daha önce ilan ettiğimiz bir konuydu. Şimdi uygulamaya geçecek.

Artık bu sistem sayesinde trafiğimiz çok daha güvenli ve akıllı olacak. Yani akıllı kavşakta, kavşaklar arka arkaya sıkışmaya başladığında o kavşağın, sistemle yeşil ışık mesafesi uzayacak. Veya kavşakta ihtiyaç yoksa uzun bir yeşil ışık mesafesini kullanmaya gerek kalmayacak. Bu gibi birçok ayrıntı var. Bu ve benzeri uygulamaları artık yapacağız."

AKILLI AYDINLATMA İLE ENERJİ TASARRUFU

Akıllı aydınlatma sisteminin sokak aydınlatmasında yanmayan ya da gereğinden fazla yanan sokak aydınlatmalarını hemen bildireceğini belirten Türel, “Akıllı aydınlatma ile yüzde 60- 70'lerde başlarda bir enerji tasarrufu hedefi bekliyoruz.

Örneğin bir park, akşam saatlerinde vatandaşın geçtiği bir park değil, biz orayı sanki en yoğun şekilde kullanıyormuş gibi sürekli aydınlatıyoruz. Şimdi oradaki aydınlatmanın oranı insan hareketliliği yoksa azalacak, insanlar oradan geçerken adeta gündüz gibi bir aydınlatma olacak.

İhtiyaç olduğu zamanda enerjiyi kullanıp olmadığı zamanda kullanmayarak tasarrufu ortaya çıkarmış olacağız" dedi.

AKILLI SULAMA

Akıllı sulama projesi ile park ve bahçelere yerleştirilen sensörler sayesinde toprağın nem durumu uzaktan takip edebileceklerini anlatan Türel, akıllı aydınlatma ve akıllı sulamanın en çevreci yatırım olduğuna işaret etti.

Akıllı Şehir Projesi ile bütün bu sistemleri tek elden yönetecek bir merkez kuracaklarını anlatan Türel, “Bu gelecekte nesnelerin interneti denilen entegre bilişim sisteminin de alt yapısını oluşturacak.

Bu proje ile sadece Türkiye'de değil dünyada en ileri şehirler arasında yer alacağız. Antalya teknoloji çağına, dijital çağa güçlü bir adım atıyor. Hayırlı olsun uğurlu olsun" dedi.

TÜRKSAT Genel Müdürü Cenk Şen de projenin Türkiye ve dünya açısından önem taşıdığını ifade ederek, Türkiye'de konsept olarak sahaya yansıtılması açısından Antalya'nın en uygun şehir olduğunu kaydetti.

Cenk Şen, şehre gelen yabancı turistlerin uygulamayı gördükten sonra Türkiye'nin ne derece ileriye gittiğini görebileceğini belirtti.

yukarı çık
0
Paylaşım