Menu
RSS

Kaş'ta Zeytinlik Soruşturması

  • Yazan 
Kaş'ta Zeytinlik Soruşturması

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Kaş İlçesi’nde Çukurbağ Yarımadası’ndaki zeytinlik alanın niteliğinin bir günde ve yetkisiz şekilde “tarlaya” dönüştürülerek, betonlaştırılmaya çalışılmasını TBMM’ye taşırken, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, nitelik değişiminin iptal edildiğini ve soruşturma açıldığını bildirdi.

CHP’li Budak’ın, Kaş Çukurbağ Yarımadası’ndaki zeytinlik alanın nitelik değişimiyle ilgili soru önergesini TBMM’ye taşırken, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik yanıtladı. Tarım arazilerinin korunmasına yönelik olarak önemli çalışmalar yaptıklarını, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ile de tarım arazilerinin zarar görmesinin hedeflendiğini kaydeden Çelik, Kaş’taki zeytinlik alanla ilgili Kaş İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün yetkisi olmayan bir konuda karar verdiğini, bu nedenle de soruşturma açıldığını belirtti. İl müdürlüğünün yetkisinde olan bir konuda ilçe müdürlüğünün işlem yapamayacağını belirten Çelik, şunları söyledi:

DİSİPLİN CEZASI VE İPTAL

“Antalya Kaş İlçesi Merkez Mahallesi’nde bulunan 46 ada 48 nolu parselin cins değişikliği için Kaş İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzce yürütülen işlemlerle ilgili olarak Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzce soruşturma başlatılmıştır. Soruşturma sonucu ilgili personele disiplin işlemi uygulanmış, cins değişikliği işleminin iptali için Kadastro Bölge Müdürlüğüne müracaat edilerek tapunun beyanlar hanesine cins değişikliği uygun görüş yazısının iptal edildiğine yönelik şerh koydurulmuş ve arazinin yeniden zeytinli tarla vasfına dönüştürülmesi için ilgili mahkeme de dava açılmıştır.”

RANT BASKISI ÇOY BÜYÜK

Kaş’ın Türkiye’nin ön özel sahillerinden biri olduğunu vurgulayan Budak, Bakan Çelik’in yanıtının, Kaş’taki rant baskısının büyüklüğünü ortaya koyduğunu belirtti. Budak, “Kaş ile ilgili ciddi bir rant baskısı ve talan çabası var. Bir bürokratın, zeytinlik alanı bir günde, hem de yetkisiz şekilde tarlaya dönüştüren karara imza atması, bunun somut bir örneğidir. Bu usulsüz karar alınıncaya kadar yapılan girişimler, baskılar, organize işler var. Bunları da biliyoruz. Bu usulsüzlükler gündeme gelmeseydi, Kaş ağır bir talana uğrayacaktı. Ancak talan baskısının tamamen ortadan kalktığını da söylemek mümkün değil” dedi. Budak şöyle devam etti:

BELEDİYELER BETONLAŞMADAN YANA

“Bir de Kaş Belediyesi ile Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin özel çevre koruma bölgesi ve doğal sit alanının bir bölümünü de içine alacak şekilde plan değiştirme çabası var. İki belediye, ‘turizm yapıları daha az betonlaşmaya yol açar’ gibi bir gerekçeyle Kaş’ı betonlaştıracak bir plan yaptılar ve Bakanlıktan onay bekliyorlar. Türkiye'nin ‘slow city’ yani sakin şehir özelliğine sahip turizm merkezlerinden biri olan Kaş’ın bu özelliğini kaybetmesine yol açacak her türlü girişime, plan değişimine şiddetle karşı çıkacağız. Kaş’ın tahrip edilmesine, Kaş’ın talan edilmesine seyirci kalmayacağız.”

yukarı çık
0
Paylaşım