Menu
RSS
Antalya’da CHP’li Belediye Başkanları ve Adaylarından Sandığa Videolu Çağrı

Antalya’da CHP’li Belediye Başkanları ve Adayların…

Antalya’nın Büyükşehir Belediy...

Başkan Böcek’e Kaş’ta Sevgi Seli

Başkan Böcek’e Kaş’ta Sevgi Seli

Antalya Büyükşehir Belediye Ba...

CHP Konyaaltı Belediye Başkan Adayı Kotan: Bu Kenti Birlikte Yöneteceğiz

CHP Konyaaltı Belediye Başkan Adayı Kotan: Bu Kent…

CHP Konyaaltı Belediye Başkan ...

Sandığa Son 10 Gün: Seçim Yasakları Başladı

Sandığa Son 10 Gün: Seçim Yasakları Başladı

YSK'nın takvimine göre seçim y...

Antalya Mimarlar Odası: 12 Parti Yerel Seçim Manifestomuza Cevap Vermedi

Antalya Mimarlar Odası: 12 Parti Yerel Seçim Manif…

Mimarlar Odası Antalya Şubesi ...

Antalya DİSK: İşçiler Varsa Umut da Var

Antalya DİSK: İşçiler Varsa Umut da Var

DİSK Akdeniz Bölge Temsilcisi ...

Başkan Böcek Sahurunu Öğrencilerle Yaptı; Sahur Sofrasını Kendi Hazırladı

Başkan Böcek Sahurunu Öğrencilerle Yaptı; Sahur So…

Antalya Büyükşehir Belediye Ba...

Prev Next

Turizm Bakanı Kurtulmuş’la Antalyalı STK'lar Arasında İlk Ciddi Kriz!

Turizm Bakanı Kurtulmuş’la Antalyalı STK'lar Arasında İlk Ciddi Kriz!

Kültür ve Turizm Bakanı olarak Numan Kurtulmuş'un ilk Antalya ziyaretinde sektör sorunlarının ele alınacağı toplantıya sadece TÜROFED, AKTOB VE TÜRSAB yetkililerinin çağrılması ve turizm sektörü diğer temsilcilerinin davet edilmemesi ve katılma isteklerinin geri çevrilmesi krize yol açtı.

Yaklaşık bir hafta önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayıyla göreve gelen yeni Bakanlar Kurulu'nda Kültür ve Turizm Bakanı olan Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin turizm başkenti olarak anılan Antalya'ya ilk ziyaretini 25- 26 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirdi.

Ordu'da katıldığı bir programda protokolde yaşanan bir kavgayla gündeme gelen yeni bakan Kurtulmuş'un Türkiye'nin turizm sektörünün dinamosu konumundaki Antalya'ya ziyaretindeki dar kapsamlı toplantısı, davet edilmeyen sektörün çok sayıdaki temsilcisinin tepkisine yol açtı.

Antalya'ya gelişi sessiz sedasız olan Kurtulmuş'un Antalya'ya geleceğini duyan turizm sektörü temsilcileri, 25 Temmuz günü Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Kalem Müdürlüğü, Antalya Valiliği ve Antalya Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü nezdinde, Bakan Kurtulmuş'un Antalya programını öğrenmeye çalıştı.

Bakan Kurtulmuş'un turizm sektörü temsilcileriyle 26 Temmuz günü yapacağı toplantı hakkında da bilgi almak isteyen sektör temsilcileri, sadece üç sivil toplum örgütü temsilcileriyle yapılacak toplantı için red yanıtı aldı.

Numan Kurtulmuş'un ilk Antalya ziyaretinde hem tanışmak hem de sektörün sorunlarını dile getirmek isteyen turizmle ilgili birçok sivil toplum örgütünün temsilcisi, toplantının çok dar kapsamlı planlamasına tepki gösterdi.

Bugün Akra Barut Hotel'de gerçekleşen Bakan Kurtulmuş'un toplantısına sadece Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED), Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nin (TARSAB) temsilcileri davet edildi. Davet edilmeyen veya toplantıya katılmak isteyen turizm sektörüyle ilgili çok sayıda STÖ'nün temsilcisi ise kapıdan çevrildi. Bu nedenle Bakanlık ile Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'ne sert tepki gösterildi.

OLMAMASI BİR GARİP

Toplantıdan haberlerinin dahi olmadığı belirten Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, “Maalesef bilgim yok. Turizmciler gitmiştir. Hiç haberimiz olmadı. Bakan ilk defa geliyor ve belki 'sektörle toplanalım' demiştir. Daha önce de Mahir Bey geldiğinde sadece sektörle toplanmıştı. Yani turizmi yöneten, bu kadar emek sarfeden, koşturan biziz ama maalesef bu tür şeylerde bilgi verilmiyor.

Kim yaptıysa öyle istemiştir, bakanla ilk onlar tanışmak istemiştir. Sektörün bazen böyle şeyleri oluyor. Toplantıyı kim ayarladı, valilik mi, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü mü onu da bilmiyoruz. ATSO olarak kesinlikle olmak isterdik. Olmaması bir garip. Biz sektör için elimizden geleni yapıyoruz, hele şu son iki senede sektör için yapmadığımız kalmadı ama bazen böyle şeyler oluyor. Unutmuşlardır belki arkadaşlar" şeklinde konuştu.

PROGRAM VERİLMEDİ

Toplantıyla ilgili davet almadıklarını belirten Seyahat Acentaları Derneği (SAYD) Başkanı Sefa Altınay, kendileri gibi Spor Turizmcileri Birliği gibi kuruluşlara da davet gitmediğini kaydetti. Antalya Valiliği, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü gibi kurumlardan programla ilgili bilgi almaya çalıştıklarını anlatan Altınay, “Bakan bey yeni geliyor, konuşacak, söyleyecek şeylerimiz var.

Hem de gündem malum ortalık çok karışık, burada tüm paydaşların bakan beyle tanışıp düşündüklerini söyleme ihtiyacı var. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü 'listeyi Ankara belirledi, kısıtlı tuttular, bizim yapabileceğimiz bir şey yok' dedi. Akabinde programı istedik, 'göndereceğiz' dediler ama gelmedi. Hem bakan beyle tanışalım hem de konularla ilgili taleplerimizi aktaralım isterdik" dedi.

OLUMSUZ BİR İNTİBA YARATTI

Bu tür ziyaretlerin çok dar kapsamlı ve sürekli aynı çevrelerle yapıldığından da yakınan Altınay, şöyle devam etti:

“Genelde 4-5 kişinin kontrolünde gidiyor bu tür toplantılar. Sürekli aynı konular konuşuluyor. 4-5 kişinin söyleyeceği de hep aynı konular oluyor. Ama çok konu var spor turizmi, golf var, bunların hepsi bitmiş vaziyette. Seyahat acentalarının ciddi sıkıntıları var. Konuşulacak çok şey varken kısıtlı katılımcıyla tutmak bana çok anlamlı gelmedi. Bu toplantı turizm sektörünün tamamını kapsamıyor.

STK'ları bu işin dışında bırakmak doğru değil. İlk intibada önemli ve ilk toplantıda böyle bir şey yaşanması olumsuz bir intiba yarattı camiada. Keşke orada olsaydık, belki iki kelamda biz ederdik. Kim nasıl planladı ama talihsiz olmuş."

MASADA HEP AYNI KİŞİLER

Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) olarak toplantıya önce davet aldıklarını, fakat ardından çıkartıldıklarını belirten AGC Başkanı Mevlüt Yeni, “Davetli listesi Ankara'dan belirlenmiş. Dar kapsamlı bir toplantı. Oysa yeni bir bakan ilk defa turizm bakanı olarak Antalya'ya geliyor.

Ben isterdim ki ilk toplantı geniş kapsamlı olsun. Ama masanın etrafına baktığınızda her zaman hep aynı kişiler. Bu her zamanki aynı kişiler Antalya turizminin hangi sorununu çözmüşler, anlatmışlar? Şu anda Antalya'nın kurtuluşu Rusya, Avrupa'dan turist gelmiyor, Rusya şuanda resmen serum oldu Antalya turizmine" dedi.

TURİZMCİLERE DE TEPKİ

Rusya Gazeteciler Birliği'nden 2018'in Mart-Mayıs dönemindeki üç aylık sürede 1000'in üzerinde Rusya'dan gazetecinin getirilmesine yönelik karar aldıklarını hatırlatan Mevlüt Yeni, eleştirilerini şöyle sürdürdü:

“Şimdi AGC'yi oraya davet etmiyorlar. Bizim otelimiz, uçağımız mı var da gidip Rusya'dan 1000 tane gazeteciyi getirme derdine düşüyoruz, Almanya'dan gazeteci getirmenin derdine düşüyoruz? Bunlar için 1 lira devletten para almıyoruz.

Tam tersi 15- 20 gazeteci getirenler gidiyorlar tanıtma fonundan devletten bir sürü para alıyorlar. Biz turizmci değiliz ama Antalyalı gazetecilerin bu tip toplantılarda zararı değil, faydası olur. Bir yerde patlama, çatlama olduğunda lap diye kapımızı çalıyorlar. 'Onu yazmayın, bunu yazmayın' bilmem ne. Demek ki turizmin bir parçası gazeteciler."

KISITLAMA DOĞRU DEĞİL

Toplantıdaki kısıtlamayı doğru bulmadığını belirten Yeni, “Daha göreve gelir gelmez bakan bey böyle başlarsa, bu açıkçası insanların zaten kırık dökük morallerine moral katmaz tam tersi şevkini kırar. İnsanların daha motive olması açısından ilk toplantı tanışma toplantısıdır ve herkesin o toplantıya katılma hakkı vardır.

Bu sektörün kahrını çeken, masanın etrafında olmayan turizm sektörünün diğer paydaşlarının o toplantıya katılamadım diye moralini bozmaktır. Ankara'dan oturup, Antalya'yı bilmeyen öyle bürokratlar var ki, o yüzden turizmden, turizmcinin derdinden anlayan insanların getirilmesi gerekiyor.

O zaman Ankara'da yapın bu toplantıyı Antalya'da yapmayın. İsmen 6- 7 kişiyi çağır makamında yap" diye konuştu.

SEZONDA MORALLER BOZULDU

Sezonun ortasında böyle ayrım yapılmasının doğru olmadığı ve insanların moralinin bozulduğunu dile getiren AGC Başkanı Mevlüt Yeni, “Yeni turizm bakanına bu sektörün içinde temsilci olan, STK başında olan herkesin tanışma, sorunlarını anlatma hakkı var ve bunu kısıtlayamazsınız. O zaman önümüzdeki dönem Rusya'dan 1000 gazeteciyi onlar getirsin, ben karışmıyorum.

Bir tane dahi de gazeteci getirme niyetim yok bundan sonra, beni de kızdırdılar. Ne olacak yani toplantıda masayı 20 kişilik değil 50 kişilik yapsan. Orada yeni bakana herkesin soru sorma, derdini anlatmaya hakkı yok mu" dedi.

ANKARA'YA TEPKİ

Antalya Tanıtım Vakfı Başkanı Nizamettin Şen, Ankara'dan yönetilen bir turizm olduğunu ve söylemlerinde Türkiye'nin, dünyanın turizm başkenti Antalya'yı göstermelerine rağmen kim kimdir, sektörün dinamikleri kimlerdir bilgi sahibi olunmadığını kaydetti.

Turizmin çeşitlenmesinden söz edilmesine rağmen dünyada turizmin en büyük girdisini sağlayan kongre turizmini tanıtan ve pazarlayan kongre bürolarının bile böyle bir toplantıya davet edilmediğini belirten Şen, “Bu ilk defa yapılan olay değil. Eğer bu bölgedeki kendilerine bağlı kurumlara yada turizm müdürlüklerine sormuş olsalar böyle bir davet listesinde kimseyi eksik bırakacaklarını düşünmüyorum" dedi.

TEK YÖNLÜ BİR TOPLANTI

Sadece tek yönlü söylem ve olayları, sadece kendi açılarından yorumlama gibi bir toplantıya katılmamış olmaktan da hiçbir üzüntü duymadığını belirten Şen, “Daha önce de söylenen krizden çıkma konusundaki arama konferanslarının iptal edilmesinin de çözüm değil sadece kendilerinin önermeleriyle krizi atlatacaklarını düşünüyor olmalarında da yanılıyorlar.

Sektörün tüm kurumlarının krizden çıkma konusundaki önerileri önemlidir. Antalya'nın tek başına bugüne kadar yapmış olduğu imaj ve buna PR çalışmalarının neler kazandırdıklarını gördük. Bu açıdan biz bildiğimiz yolda devam etmemiz gerekiyor" diye konuştu.

TALEP EDENLERE 'HAYIR'

Bakan Kurtulmuş'un Antalya ziyaretini öğrenen ve toplantıya katılmak için hem bakanlık hem de Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü nezdinde girişimde bulunan turizm sektöründeki bazı birliklerin yöneticileri de olumsuz yanıt aldı. Yöneticiler, “Turizm Bakanı Antalya'ya geliyor, sektör temsilcileriyle toplantı yapıyor ve bu toplantı kapalı oluyor. Biz sektörü temsil eden temsilciler o toplantıya davet edilmiyoruz.

Bu bizi çok yaraladı ve üzücü bir şey. Biz sıkıntılarımızı anlatmak zorundayız bakan beye, nasıl anlatacağız toplantıya gitmezsek, davet edilmezsek? Daveti bırakın talep ediyoruz katılmak için ona bile 'hayır' diyorlar. Rahatsız olduk" şeklinde sitem etti.

yukarı çık
0
Paylaşım