Menu
RSS

Prof. Dr. İlber Ortaylı Antalya’da Yörüklerle Buluştu

Prof. Dr. İlber Ortaylı Antalya’da Yörüklerle Buluştu

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 4. Uluslararası Antalya Yörük Festivali'nde tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Yörük tarihiyle ilgili bilgi verdi, Yörüklüğün, Türkmenliğin yarı göçebelik hayatı olduğunu, Yörüklerin hür hayatı yaşamayı sevdiğini söyledi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin, Antalya Yörükler Derneği işbirliği ile düzenlediği 4'üncü Uluslararası Yörük Festivali kapsamında tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Yörük tarihi ve yaşamıyla ilgili konferans verdi.

Karaalioğlu Parkı'ndaki konferansta Antalyalılar büyük ilgi gösterdi. Yörüklerin hür hayatı yaşamayı sevdiğini ifade eden Prof. Dr. İlber Ortaylı, "Türkiye oğuz Türklerinin geldiği bir bölgedir.

Oğuzlar, Türk dünyasının en kalabalık kabilesi olarak bilinir. Yörükler baskıya fazla gelemezler kendi hür hayatlarını yaşamayı severler" dedi.

YÖRÜKLÜK YARI GÖÇEBELİK

Yörüklük ve Türkmenliğin yarı göçebelik olduğunu belirten Ortaylı, Anadolu bölgesinin Türkleşmesinde en büyük sebebin Türkmenlerin köylere yerleşmesi ve dağları tutması olduğunu vurguladı. İlber Ortaylı, "Türkler Anadolu'ya 11. Asrın sonunda geldi.

Türkler şartlardan dolayı Suriye'den fazla ilerleyemedi. Çok kısa zaman sonra İznik'e gelip yerleştiler. Haçlı seferleri başlayınca onları karşılayan ilk Müslüman topluluk İznik'teki Selçuklu devleti oldu.

Bin yüzlerden sonra biz devletimizin adına Türk devleti demedik, bizim için Türkmen demek göçmen demek. Ama Avrupalılar öyle demedi. Burayı çok iyi bilen İtalyanlar Turkmenia dediler" diye bilgi verdi.

Konferansın ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve Yörük Toyu Hamdi Sarıca, Prof. Dr. İlber Ortaylı'ya katılımından dolayı çiçek ve resmi bulunan tablo hediye etti.

yukarı çık
0
Paylaşım