Menu
RSS
AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; Kepez Belediye Başkanı Şok Bir Kararla Tutuklandı

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; …

Antalya’nın Sarısu teleferik h...

Başkan Böcek: Teleferikteki 25 Kabinde 184 Vatandaşımızı Kurtarma Çalışmaları Sürüyor

Başkan Böcek: Teleferikteki 25 Kabinde 184 Vatanda…

Antalya'da 1 kişinin öldüğü 2'...

Başkan Muhittin Böcek: Daha Nice Bayramlarda Hep Beraber Olmak Dileğiyle

Başkan Muhittin Böcek: Daha Nice Bayramlarda Hep B…

Antalya Büyükşehir Belediye Ba...

Prev Next

Korkuteli Dereköy Yaylasında Kömür Madenine 14 Muhtar Hayır Dedi!

Korkuteli Dereköy Yaylasında Kömür Madenine 14 Muhtar Hayır Dedi!

Antalya Korkuteli Dereköy Yaylasında açılmak istenen kömür madenine karşı, Korkuteli Barajına inen su kaynaklarına, tarım arazilerine, bahçelere, hayvanları otlattıkları meralara, orman ve hayvanlara zarar vereceğinden dolayı 14 Mahalle Muhtarı toplantı yaparak

ortak karar aldı ve “kömür madenine hayır!” dedi.  Suyu ve doğayı yok etmemek adına ortak karar alan muhtarlar harekete geçti.

Korkuteli’nde bir araya gelen Küçükköy Muhtarı Eyüp Çetmi, Esenyurt Muhtarı Mustafa Kubuz, Dereköy Muhtarı Taner Yaşar, Sülekler Muhtarı Hakkı Horzum, Kargalık Muhtarı Ramazan Yaşar, Kemerağzı Muhtarı Arif Yıldırım, 

İmrahor Muhtarı Veli Şeker, Bayat Muhtarı Abdullah Göde , Kargın Muhtarı Ramazan Kara, Taşkesiği Muhtarı Mehmet Öz, Alaaddin Muhtarı Tahsin Keser, Yazır Muhtarı Mehmet Kocaoğlu,Akyar Muhtarı Osman Gedikoğlu, Datköy Muhtarı Abdullah Yıldırım ortak dilekçe imzaladı.

Muhtarlar, Dereköy Köylüleri Dereköy Sulama Birliği ve A Platformu olarak hep birlikte Antalya Valiliği, Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Tarım il Müdürlüğü, DSİ 13 Bölge Müdürlüğüne dilekçe verip, kurum müdürlerini de ziyaret ederek kömür madeni istemediklerini belirtti.

Muhtarlar dilekçelerinde; Antalya Korkuteli Barajı 15 köyün tarımsal sulamasını yapan ana su kaynağı ve tek su kaynağıdır. Korkuteli’nin 15 köyünün geçim kaynağı olan tarımsal üretimde, Korkuteli Barajının suları kullanılmaktadır.

Bu köylerin de içinde yer aldığı Korkuteli’nin toplam tarım arazisi 56 bin dönümdür ve sulu tarım yapılan alan miktarı  %75’tir. Korkuteli Barajı bölgenin su kaynaklarıyla varolmaktadır. Korkuteli Barajına akan suyun toplamı saniyede 400 litredir.

Korkuteli Barajına giden Korkuteli çayı ilk olarak Yeleme Kırkgöz’den çıkmaktadır. Buradan çıkan sular Varsak yaylasından geçip, Varsak Yarıkpınar su kaynağının sularıyla buluşarak, ardından Palazpınarlarının sularıyla karışıp en sonunda da

Dereköy Yaylasındaki Menevşelik su kaynaklarının sularıyla birleşerek Korkuteli Çayını oluşturmaktadır. Dereköy Yaylasındaki Menevşelik su kaynakları, bütün Korkuteli’nin ana su kaynağı olan Korkuteli çayını katılan çok önemli su kaynaklarından birisidir.

Yayla Mevkii, Menevşelik Su kaynaklarının olduğu bölge Korkuteli’nin en büyük dağı olan (rakım 1800) ardıç ve çam ağaçlarıyla kaplı Dereköy dağlarından beslenen bir su kaynağı grubudur. Burada 4 büyük ana su kaynağı biraradadır.

Bu kaynakların çevresinde ise birçok((8/10 adet) göze bulunmakta ve yaz kış suları hiç kurumamaktadır. Buradan saate 140 ton su çıkmaktadır.

Bölgenin sularıyla varolan Korkuteli Çayı, ilk olarak geçiş güzergahındaki en önemli meyve üretim köyleri olan Sülekler ve Dereköy tarlalarını sulamakta; bu köyleri geçtikten sonra da Korkuteli barajına gitmektedir. Oradan da diğer köyler su kullanmaktadır.

Korkuteli Barajı bütün Korkuteli ovasının en önemli su kaynağıdır ve tarımsal üretimde hayati önemi vardır. Bu nedenle barajı besleyen su kaynaklarına el sürmek bütün Korkuteli tarımını riske atmak demek olacaktır.

Açılmak istenen kömür madeni sadece Dereköy’e değil, bütün Korkuteli’ne karşı bir risk oluşturmaktadır.

İklimin hızla değiştiği, iklim değişikliğine bağlı olarak suların hızla azaldığı bir dönemde, Korkuteli’nde tarımsal üretim de hızla artarken, su kaynaklarımızın korunması çok elzemdir.

Bizler, kurulunuzdan, Korkuteli Barajının su kaynaklarından biri olan Menevişlik Su Kaynaklarının korunması için tarım merkezi olan Dereköy Yaylası Dökük Mevkiinde, kömür madeni açılmasına asla izin verilmemesini ve

su kaynaklarımızın tarımımız geleceği adına mutlaka korunmasını talep ediyoruz. Bu nedenle Kurulunuzun, bölgede açılacak kömür madeninin su kaynaklarına zarar vereceğinden “kamu yararı yoktur” kararı vermesini talep ediyoruz.

DEREKÖY KÖYLÜLERİ

A PLATFORMU (Antalya Isparta Burdur Denizli Kaş Platformu)

yukarı çık
0
Paylaşım