Menu
RSS

Kaş CHP İlçe Başkanı Arıkan: Kaputaş Plaj İşletmesi Neden Zarar Etti?

Kaş CHP İlçe Başkanı Arıkan: Kaputaş Plaj İşletmesi Neden Zarar Etti?

CHP Kaş İlçe Başkanı M.Vural Arıkan, Kaş Belediyesi’nin 1 Temmuz tarihinde yapılan belediye meclis toplantısında, belediye kesin hesap sunumunda, Kaputaş Plajı’nın neden zarar ettiğinin net şekilde açıklanamadığını, çelişkili ve inandırıcılıktan uzak açıklamalar yapıldığını belirtti.

CHP Kaş İlçe Başkanı M.Vural Arıkan sosyal medya hesabından Kaş Belediye Meclis toplantısı konusundaki sorunlara değindi. Arıkan şunları belirtti:

“Belediye Meclisinin Temmuz toplantısı 1 Temmuz 2020 tarihinde yani dün yapıldı.

2019 Yılı Kesin Hesaplarının görüşmesi sırasında “Kaputaş Plaj İşletmesi’’nin 2019 yılında neden 368.288,76 TL zarar ettiği sorusuna karşılık yapılan çelişkili ve inandırıcılıktan uzak açıklamalar Grubumuzu ve izleyen kamuoyunu tatmin etmemiştir.

*2019 yılı Meclis Denetim Komisyonu çalışmaları sırasında Belediye İştiraklerine ilişkin verilen dökümler üzerinde yapılan inceleme sonucu komisyonda Partimiz temsilcisinin komisyon raporuna eklenen muhalefet şerhinde 2019 yılında Kaputaş Plaj İşletmesi’’nin

368.288,76 TL zarar ettiği yazılmış ve bu konunun incelenmesi tavsiye edilmiştir.

*Grup sözcümüzün talebiyle meclis toplantısına bir gün kala mesai saati bitimine yakın kendisine verilen işletmeler hesabı dökümünde aynı tutarda zarar görülmektedir.

*Meclis görüşmeleri sırasında bu zararın nedenleri sorulduğunda Belediye Başkanının verdiği yanıtlar akla, muhasebe mantığına ve gerçeklere uygun bulunmamıştır ve kamuoyunu tatmin etmemiştir. Ayrıca bir muhasebe işleme hatasından söz edilmiş ancak “düzeltmiş” dökümler

ne üyelerimize verilmiş, ne ekrana yansıtılabilmiş, ne de şu dakika itibariyle talebimize rağmen tarafımıza iletilebilmiştir.

Tüm bu nedenlerle Kaş Belediye Başkanlığı’na tekrar soruyoruz:

Turizmin çok yoğun olduğu,  Kaputaş Plajı’na talebin adeta tavan yaptığı 2019 yılındaki, iki dini bayram tatili döneminde günlük ortalama 10 bin kişinin giriş yaptığının Belediyemiz yetkilileri tarafından ulusal TV kanallarına demeç verildiği bir sezona ilişkin kayıtlara göre

368.288,76 TL zarar edilmesinin gerekçeleri nelerdir?

Saygılarımızla

Mehmet Vural ARIKAN

CHP Kaş İlçe Başkanı

EK:

1.İşletmeler hesabı dökümü

2.Denetim Raporu muhalefet şerhi

Kaş Belediyesi 2019 Yılı Denetim Komisyonu Raporuna Muhalefet Şerhi

Kaş Belediye Meclisinin 02 Ocak 2020 tarihinde yapılan toplantısında seçilmiş olan komisyonumuz ilk toplantısını ancak yaklaşık bir ay sonra 31 Ocak 2020 tarihinde yapabildi. Komisyonumuz ilk toplantısında;

Meclis Üyesi Nihat Uçar'ı Komisyon başkanı olarak seçerek çalışmalarına başlamış ve aynı toplantıda;

1.Komisyon toplantılarının her salı ve cuma günleri saat 11:00'de başlayacak şekilde yapılması,

2.Her Müdürlüğün kayıtlarının ayrı ayrı kontrol edilmesi kararlaştırılmıştır.

Ancak, bu kararlar alınmasına rağmen maalesef komisyonumuz çoğunlukla kararlaştırılan günlerde toplanıldığı ancak tam kararlaştırılan saatlerde toplanıp denetim faaliyetine başlayamamıştır. Toplandığı zamanlarda da, komisyon üyelerinin hiç birisinin denetim konusunda yeterli,

bilgi, tecrübe ve donanıma sahip olmadıkları anlaşıldığı için 18.02. 2020 tarihinde, komisyon başkanına Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği’nin 22’nci ve 23'üncü maddeleri uyarınca ‘’uzman kişi ve kuruluşlardan destek alınmaya’’ ihtiyaç duyulduğu belirtilmiş ve

Belediye Başkanlığı nezdinde girişimde bulunması talep edilmiştir. Bu talep yerine getirilmeyince 02.03.2020 tarihli Belediye Meclis toplantısında Meclis Başkanlığı’na bir önerge verilerek denetim için yasada belirtilen özellikleri taşıyan uzman kişi tayini için meclisten yetki alınması istenmiştir.

Fakat Meclis Başkanı (Belediye Başkanı) verdiğimiz önergeyi Meclisin bilgisine bile sunmamış ve ‘’kendisinin memurlardan birisine görev vereceğini’’ belirterek konuyu geçiştirmeye çalışmış, kendisine ‘’Meclisten yetki almadan böyle bir şey yapamayacağı’’ hatırlatılmış olmasına rağmen

dayatmacı bir üslupla ‘’konu kapanmıştır:’’ diyerek önergeyi kendi inisiyatifini kullanarak meclisin bilgisine, oyuna ve onayına sunmamıştır.

Bütün taleplerimize rağmen Belediye Başkanlığı (Belediye Meclis Başkanlığı) tarafından denetleme için uygun şartlar sağlanmadığı için sağlıklı bir denetim yapılamamıştır.

Bütün olumsuzluklara rağmen komisyonumuzca yine de denetleme amacıyla Zabıta Müdürlüğüne, Temizlik İşleri Müdürlüğüne, Fen işleri Müdürlüğüne, Emlak ve İstimlak Müdürlüğüne, Kültür Müdürlüğüne, İmar ve Şehircilik Müdürlüğüne ve İşletmeler Müdürlüğüne gidilmiştir.

Gidilen müdürlüklerden sadece onların hazırlamış oldukları ve denetim komisyonuna verdikleri belgeler ve müdürlüklerin çalışmaları ile ilgili bilgiler alınmıştır. Fakat alınan bu bilgilerin tasnif edilip değerlendirilmesi ve sonuçlar çıkarılması uzmanlık gerektirdiği için

Denetim Komisyonu Raporu’na yansıyacak objektif veriler oluşturulamamıştır. Sadece Fen İşleri Müdürlüğü'ne ait doğrudan teminle ilgili 3-4 dosya/ belge/evrak incelenebilmiştir.

Komisyonumuzun bölük pörçük çalışmaları sonucunda komisyon üyesi olarak vardığım sonuçlar aşağıdaki gibidir:

1.Bir önceki rapor olan ‘’2018 Yılı Meclis Denetim Komisyonu Raporu’’nda ve Sayıştay Denetim Raporunda belirtilen noksanlıkların giderilip giderilmediği kontrol edilememiştir.

2.Bazı müdürlüklerin (Temizlik işleri, Fen işleri, Kültür) 2019 yılına ait ihale dosyaları incelenmek istenmiş, fakat ilgili müdürlük; ihale dosyalarının Destek Hizmetleri Müdürlüğünde olduğunu beyan etmiş ve komisyon üyeleri oraya yönlendirilmiştir.

Destek Hizmetleri Müdürlüğünden incelenmek üzere ihale dosyaları istendiğinde de; kendilerinde sadece üç adet akaryakıt ihalesi ile ilgili ihale evraklarının olduğu, diğer ihale dosyalarının ihale işlemi sonuçlandıktan sonra ilgili müdürlüklere iade edildiği belirtilmiştir.

Özetle müdürlükler arası gelgitler sonucu 2019 yılına ait ihale dosyalarına ulaşılamadığı için ihalelere ilişkin incelemeler yapılamamıştır.  

3.Doğrudan temin ile ilgili hiç bir dosya veya belge (Fen İşleri Müdürlüğü'ne ait 3-4 dosya/ belge/evrak hariç) incelenememiştir. Doğrudan temin ile ilgili incelenen evraklarda farklı zamanlarda temin edilen malzemelerle ilgili tek bir olur belgesi alındığı görülmüş.

Bu durum, önce malzemeler alınmış, daha sonra olurları alınmış izlenimi vermektedir.  Doğrudan temin için önce olur alınmalı daha sonra temin aşamasına geçilmelidir.  Ayrıca doğrudan teminlerin; garanti kapsamında olan servis bakım hizmetleri hariç,

genellikle aynı firmalardan yapılmış olması dikkat çekicidir. Bir firma ile anlaşıldığı, o firmadan teminlerin yapıldığı, diğer teklif mektuplarının da yine anlaşma yapılan firma tarafından temin edildiği izlenimi edinilmiştir.

4.İşletmeler Müdürlüğünce;  günlük işletme gelirlerinin çoğunlukla bankalar kapandıktan sonra kendilerine ulaştığı, onun için ertesi günü bankaya yatırılıncaya kadar kasalarında muhafaza edildiği beyan edilmiştir.

Kasaya giriş ve çıkışla ilgili kayıt tutulup tutulmadığı sorulmuş, böyle bir kayıt tutulmadığı beyan edilmiştir. Kasaya para girişleri ve kasadan para çıkışları kayıt altına alınmalıdır.

5.İmar Müdürlüğü’nden; 2019 yılı içerisinde kaçak inşaatlarla ilgili kaç tutanak tutulduğu,  bunların ne kadarına işlem yapıldığı sorulmuş fakat bu sorularla ilgili tatmin edici net cevaplar alınamamıştır. Dolayısı ile işlem yapılmayanların işlem yapılmama sebepleri araştırılamamıştır.

Ayrıca kaçak inşaatlara kesilen İdari para cezalarının ne kadarının tahsil edildiği ne kadarının tahsil edilmediği; tahsil edilmeyenlerle ilgili ne gibi işlemlerin yapıldığı tespit edilememiştir.

6.Kaş Belediyesi Sosyal tesisleri İktisadi işletmelerinin Kaputaş işletmesinin 386288,76 TL ve Çerçiler İşletmesinin 10655,12 TL zarar etmesinin nedenleri araştırılmalı; sorumlular hakkında idari ve gerekirse yasal işlem yapılmalıdır.

7.17.03.2020 tarihinden sonra ise Koronavirüs salgını nedeniyle Komisyon toplantıları yapılamamıştır.

SONUÇ

1.Yukarıda açıkladığım gibi Sayın Belediye Başkanı, Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği’nin 22. ve 23. maddelerinde tanımı yapılmış olan ‘’Denetim Komisyonu çalışmalarında uzman kişi ve kuruluşlardan yararlanabileceği’’ hükmüne rağmen uzmanlardan yararlanılmasına olanak tanımadığı için,

2.Belediyemiz müdürlüklerinin istenilen bilgi ve belgeleri sağlıklı bir şekilde zamanında komisyona iletmedikleri için,

3.Kaş Belediye Başkanlığı’nın 2019 yılına ait mali kayıtlarının sağlıklı bir şekilde kontrol edilemediği kanaatindeyim.

Ali ARITÜRK                             

Kaş Belediye Başkanlığı Denetim Komisyonu Üyesi”

yukarı çık
0
Paylaşım