Menu
RSS

Irak’ın Ankara Büyükelçisi Alalawi Vali Karaloğlu’nu Ziyaret Etti

Irak’ın Ankara Büyükelçisi Alalawi Vali Karaloğlu’nu Ziyaret Etti

Irak Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Hisham Alalawi, temas ve ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği Antalya’da Vali Münir Karaloğlu’nu makamında ziyaret etti.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Münir Karaloğlu: “Irak, bizim derin tarihi ilişkilerimizin, akrabalık ilişkilerimizin, inanç birliğimizin olduğu yakın bir komşumuzdur.

Sizin de bahsettiğiniz gibi Irak ile Türkiye arasında büyük bir ticari kapasite var. Son iki yıldır Irak’ta yaşananlardan dolayı bu kapasitede düşme olsa da her zaman mevcut kapasiteyi arttırma şansımız var.

Türkiye ile Irak arasındaki ticari kapasite düşünüldüğünde Antalya ile Irak arasında ticari ve turizm kapasitesinin düşük olduğu ortadadır. Antalya ile Irak arasındaki ikili ilişkileri geliştirmenin en kolay yolu, Antalya ile Bağdat arasında bir direk uçuşu sağlayabilmemiz.

İkinci bir konu da Antalya’nın çok önemli bir tarım kenti olması ve örtü altı sebzeciliğinde dünyanın da çok önemli merkezlerinden bir tanesi olmasıdır. Özellikle Irak ile yaş sebze ve meyve ihracatımızı arttırmalıyız” dedi.

Vali Karaloğlu, Irak’ın her yıl yurtdışına birçok hasta gönderdiğini belirterek, medikal sağlık sektöründe, özellikle organ naklinde çok gelişmiş olan Antalya’nın sağlık turizmi açısından büyük fırsatlar sunduğunu ifade etti.

Hem Türkiye hem de Irak’ta huzur ortamının önemine işaret eden Büyükelçi Alalawi: “2003’den sonra çeşitli nedenlerden dolayı ilişkilerimiz sekteye uğramıştı. Şu anki ilişkilerimiz iyi durumda.

Irak ve Türkiye arasındaki ikili ilişkiler ve huzur ortamı sadece Irak’ı ve Türkiye’yi ilgilendirmiyor, birçok ülkeyi direk ilgilendiriyor. Umut ediyoruz ki bu ikili ilişkiler bölgede yaygınlaşır ve huzuru hep beraber inşa ederiz.

Bildiğiniz üzere üst düzey ilişkilerin yanı sıra belediyelerle, valiliklerle, özel sektörle ve sivil toplum kuruluşları ile de ikili ilişkilerimizi daha da geliştirmek zorundayız” dedi.

Türkiye’nin Irak açısından ekonomik ilişkiler içerisinde bulunulan ikinci büyük ülke olduğunu kaydeden Alalawi: “2013’de Türkiye birinci idi. Ekonomik rakamlara bakıldığında 2003 ve 2004 yıllarında Türkiye ile olan ticari kapasitemiz 950 milyon iken, 2014 yılına gelince 13 milyar dolara ulaştı.

2014’den sonra ticari kapasitemizde biraz düşme olsa da 2015 verilerine göre 10 milyar dolar bandında kalmışız. Bu ticari işbirliğine bakıldığında Antalya ile olan kapasitemiz çok fazla değil. Ticaret hacmimizi düşündüğümüzde Antalya tarım, turizm gibi birçok fırsatı içerisinde barındırıyor.

İlişkilerimizi ve iş hacmimizi arttırmak için Valiliklerle, yerel yönetimlerle, özel sektörle ve ATSO ile ikili ilişkilerimizi geliştirmek zorundayız. Antalya ile Irak’ta bazı şehirlerin ikili ilişki kurmasını sağlayabiliriz.

Geçtiğimiz yıl Antalya’ya gelen 12 milyon yabancı turistten 28 000’i Iraklıydı bu çok az ancak birlikte çalışarak, ilişkilerimizi arttırır ve uçuşlar ve vize konusundaki problemleri aşarsak bu sayı artacaktır” diye konuştu.

Ziyaret sonunda Büyükelçi Alalawi Vali Karaloğlu’na bir plaket takdim ederken, Vali Karaloğlu, misafirine Expo 2016 Antalya’nın sembol çiçeği şakayık hediye etti.

yukarı çık
0
Paylaşım