Menu
RSS

Başkan Menderes Türel: Antalya Denizle Barışık Şehir Olmalı!

Başkan Menderes Türel: Antalya Denizle Barışık Şehir Olmalı!

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya'yı denizle barışık bir şehir haline getirmeye çalıştıklarını belirterek, "Kruvaziyer liman, marinalar ve sahil projeleri Antalya'nın olmazsa olmazı" dedi. Türk denizciliği, Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde

Kaleiçi Yat Limanı'nda düzenlenen 'Türk Denizciliğine Bakış' adlı panelde değerlendirildi. Panelde, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Müsteşarı Suat Hayri Aka, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel,

TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete, Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, Türk P&I Genel Müdürü Ufuk Teker ve Antalya Deniz Ticaret Odası Başkanı Bekir İnanç Kendiroğlu konuşmacı olarak yer aldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, panelde Antalya'da denizcilik üzerine yaptıkları çalışmaları anlattı. Antalya'nın 640 kilometrelik bir sahil bandına sahip olduğuna dikkati çeken Başkan Türel, "Ancak Antalyalıların denizle ne kadar barışık şekilde yaşadığı hususu soru işareti.

Çünkü Antalya'nın marinalar noktasında bir zenginliği söz konusu değil. Kruvaziyer liman deseniz hiç yok. İşte kıyı projeleri, sahil projeleri daha yeni yapılıyor. Sahille bir takım nehirlerin buluşmasındaki projeler yeni gündemde.

Dolayısıyla biz Antalya'yı deniz şehri olmasıyla birlikte denizle barışık bir şehir haline getirmeye çalışıyoruz. Bu noktada da bir kruvaziyer liman projemiz var" dedi.

KRUVAZİYER LİMAN

Kruvaziyer liman projesinin ihale aşamasında olduğunu belirten Türel, şunları söyledi:

"Onun dışında iki tane marina projemiz var. Bir de nehir içi marinalar var ki onlar inşallah birkaç sene sonra gündeme gelecek. Dolayısıyla Antalya üç dört marinası olan bir şehir haline kısa bir süre içerisinde gelecek. Özellikle 'kruvaziyer turizminde veya yat turizminde pazar yok, niye bunlar yapılıyor' tartışmaları gündemde.

Taşımacılıkta önce arzı yerine getireceksiniz ki sonra talep oluşsun. Havacılıkta da öyle önce hat koyarsanız onun potansiyeli oluyor. Bu nedenle bugünkü rakamlara bakarak 'Antalya'da kruvaziyer liman potansiyeli yok, yat limanı potansiyeli yok derseniz' çok büyük bir yanılgı içerisinde olursunuz."

'POTANSİYELİMİZ 1 MİLYON'

Antalya'nın birkaç sene önce Alanya ile 200 bin kurvaziyer turisti ağırladığına işaret eden Menderes Türel, "Bugün bu rakam 50 binlere düştü çünkü. Akdeniz'de yaşanan bir ateş çemberi var. Bu rakamların gerilemesinde en önemli faktör oldu.

Antalya'nın kurvaziyer turist potansiyeli 1 milyondur aslında. İnşallah buraları göreceğiz ama biz bunları sunamazsak biz talebi bulamayız" dedi.

ANTALYA'YI DENİZLE BARIŞTIRMALIYIZ

Barcelona'nın merkezinde 7 kruvaziyer limanı olduğuna değinen Türel, "Antalya'yı mutlaka denizle barışık bir şehir haline getirmemiz lazım.

Biz Antalya'da daha denizde toplu ulaşıma Kemer-Antalya arasında 2014 senesinde ben göreve geldikten sonra başladık. Dört senede 111 bin yolcu taşıdık. Eskiden böyle bir potansiyel yoktu. Ama arz edince bu potansiyel oluşuyor" diye konuştu.

Antalya'nın pırlanta gerdanlığı Konyaaltı'nın 6 km'lik sahil bandı projesinin sürdüğünü anlatan Menderes Türel, "Bunun ucunda Boğaçayı'nı adeta denize getirmek suretiyle bambaşka bir güzelliği Antalya'ya katıyoruz.

O yüzden Antalya'yı mutlaka denizle barışık bir hale getirecek tesislere ihtiyacımız var, çok geç kaldık. Şimdi bunları büyük bir gayretle ortaya koyuyoruz. Bir kısmı başladı bu projelerin bir kısmı başlamak üzere.

Bunlar tamamlandığında birkaç sene içerisinde Antalya deniz turizminin vazgeçilmezi olacak" diye konuştu.

Başkan Türel, Antalya'da bir su müzesi kurma hazırlıkları olduğunu da kaydetti.

yukarı çık
0
Paylaşım