Menu
RSS

Antalya ZMO Başkanı Şahin: Yanlış Haberler Çiftçimize Zarar Verir

Antalya ZMO Başkanı Şahin: Yanlış Haberler Çiftçimize Zarar Verir

Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vural Şahin, “Yemeğimize zehir katıyorlar” haberine tepki gösterdi. 6 Şubat 2018 tarihinde ATV ana haberde Tuğba Södekoğlu tarafından yapılan tarım ve tarım ürünleriyle ilgili asılsız ve

yanlış habere istinaden basın açıklaması yapan Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vural Şahin şunları söyledi:

‘’Yemeğimize zehir katıyorlar’’ ana başlıklı haberin içeriğinde gerek ilaçlarla ilgili doz aşımı gerekse meyve ve sebzelerde yapılan hileli uygulamalar yorumları ile Türk halkının aklında soru işaretleri oluşturuyorlar. 

Haberi yapan yayın kurulu, meyve ve sebze yetiştiriciliğini gözüyle görmek istediğini söylüyor. O halde, gelsinler bu ve benzeri haberleri Antalya sınırları içerisinde yetiştiricilik yapan çiftçilerimizin seralarında yapsınlar.

Bizlerde ZMO Antalya Şubesi olarak doğru bilgilendirme anlamında bu ve benzeri haberlerin içerisinde olalım. Tüketici halkın yorumlarından ziyade çiftçilerimizin nasıl yetiştiricilik yaptığını ilgili kişilere sorarak ve araştırarak haber yapalım.

İzlenilen haberde bir teyzemiz ‘’akşam dikilip, sabah toplanılan meyve sebzeden’’ bahsediyor. Hiçbir ürün akşam dikilip sabah toplanmaz. Ayrıca Prof. Dr. Oğuz Özyaral üreticilerimizin meyveye zehir enjekte ettiğini dile getiriyor.

Hiçbir şekilde üretim esnasında şırınga ile bir zehirin ya da hormonun meyveye enjekte edildiği uygulama tarım camiasında söz konusu değildir.  Zirai ilaç ve gübreler hiçbir eczane ve ecza depolarında satılmamaktadır.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış, ziraat mühendisi çalıştırmak zorunda olan zirai ilaç bayileri tarafından satılmaktadır.

Türkiye’de örtü altı yaş sebze ve meyve üretiminin büyük bir bölümü Antalya Bölgesinde gerçekleştirilmesine rağmen Örtü altı yaş sebze üretimine dair asılsız açıklamalar yazılı ve sözlü basın tarafından

üretimin merkezinden çok uzakta mesleki bilgiden uzak kişiler ışığında yapılmaktadır.

Televizyon kanallarında sera ürünlerinin tüketici sağlığına olumsuz etkileri olduğuna dair yanlış haberler ve yorumlar bu sektörde çalışan ve yatırım yapan insanları, en başta üreticilerimizi olumsuz etkilemektedir.

Tarım İl Müdürlüğü’ne bağlı Gıda Kontrol Laboratuvarı yetkililerinin çiftçi seralarından ve komisyonlardan aldıkları numuneler ile kalıntı kontrollerinin düzenli yapıldığı, ürünlerimizin de dünya standartlarının üzerinde olduğu bilinmektedir.

Ayrıca seralarımızda biyolojik entegre mücadele yöntemlerinin öncelikli olduğu, hormon kullanımlarının yerini ise bombus arılarının aldığı bilinmektedir. Bu uygulamalar Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından da desteklenmektedir”

yukarı çık
0
Paylaşım