Menu
RSS

Antalya Ziraat Mühendisleri Oda Başkanı Şahin: Tanzim Satış, Eski Köye Yeni Adet

Antalya Ziraat Mühendisleri Oda Başkanı Şahin: Tanzim Satış, Eski Köye Yeni Adet

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vural Şahin, hükümet tarafından uygulamaya sokulan tanzim satış sayesinde meyve-sebze satışı projesini tamamen kısır, uygulaması imkansız ve alt yapısı oluşturulmamış bir proje olarak değerlendirdi.

Şahin Sosyal medya hesabında yaptığı değerlendirmede, bu tür bir uygulamanın anlamsız olduğunu vurgulayarak bunun birçok yanlışı barındırdığını, sebze-meyve fiyatlarının zaten havaların ısınmasıyla birlikte düşeceğini, şekilci bir proje olduğunu,

31 Mart yerel seçimleri için popülist bir uygulama olduğunu, üstelik. 31 Mart seçimlerinden sonra uygulanmayan bir proje olduğunu söyledi.

Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vural Şahin, yazısında şunlara değindi:

“Çiftçilerimizin halcilerine ve ilaç bayilerine borçlu olduğu bu süreçte nasıl olacakta Belediye Tanzim Satış yerlerine mahsulünü getirebilecek. Hasat yaptığı ürünün 3 kasasını Komisyoncusuna,1 kasasını Tanzim yerine mi getirecek? Halcisi bu durumda müstahsilinden borcunu ödemesini mi isteyecek?

Bölgesel olarak ürün toplama merkezleri mi oluşturulacak? Tanzim satış yerlerinde çalışacak personelin ve işletme giderlerinin maliyetleri nasıl hesaplanacak? Tüketiciler alışverişini hem kısıtlı hem de kuyruğa girerek mi alacak?

Yani alt yapısı oluşturulmamış ve şekilci bir projeden ibaret.31 Marttan sonrada sürekliliği olmayacak bir yapı.

Şayet olaylar bu şekilde devam ederse bu seferde üretici ve komisyoncusu arasında ciddi sorun yaşanacak. Malum vadeli satışların olduğu bu durumda, komisyoncular kesmiş olduğu çekleri ödeyecek mi acaba? Ya da çiftçisinden borcuna karşılık serasını, traktörünü elinden mi alacak?

Burada tüketiciyi düşünerek düşük fiyatlı sebze ve meyve alınmasını düşünürken, mevsimsel şartlardan dolayı ürün rekoltesi ve üretici maliyetleri de göz ününde bulundurulması gerekmektedir.

Dolayısı ile şu an halen halcisine ve ilaç bayisine borçlu olan çiftçi işin içinden çıkması çok zor. Komisyoncular, çiftçilerine çek kesmez ise, tarımsal girdi sağlayan ilaç bayileri, tohum firmaları, ilaç firmaları, gübre firmaları nasıl tahsilatını yapacak ve işin içinden çıkacak.

Görünen o ki getirilmeye çalışılan sistem daha gelmeden işin mutfağında da sorunlar yaşayacak. Asıl bu durumdan market zincirleri de nasibini alacak.

Buradan yetkililere sesleniyorum, bu sistem tutmaz. Belki de seçim öncesi bir proje gibi gözüküp tüketicilerin memnuniyetle karşılayacağını düşünebilirsiniz ama asıl üreticiyi ve tarıma girdi sağlayan kitleyi zora sokacak.

Birde tüketici hem kuyruğa girip, hem de istediği miktarda ihtiyacını alamayacaksa nasıl işin içinden çıkacak. Tamamen kısır, uygulaması imkansız ve alt yapısı oluşturulmamış bir proje.

Asıl burada yapılması gereken, üretim maliyetlerini düşüren, mazot indirimi, elektrik, su paralarında indirim, sera şartlarının iyileştirilmesi için gerekli teşvik ve uygun krediler ile daha başarılı ve amaca yönelik iş yapılmış olunur.

Genç neslin çiftçilikten uzaklaştığı bu süreçte, kırsaldan göçü önlemek, yeni nesil çiftçilik ile buluşturmak adına eğitimlere yön verilmeli. Üretim ve tüketim arasında yapıcı bir köprü olmak adına da proje üretilmeli.

Ayrıca, dış pazar arayışına geçilmeli ve ihracata yönelik destekler verilmeli.

Kısacası tanzim satış yerleri sadece görüntüde ve lokal yerlerde kalacaktır. Kış koşulların da sebze fiyatı yüksekken tüketiciyi cezbedebilir belki ama 2 ay sonra her şey normale döndüğünde kimse gidip te hem kuyruğa girmez hem de kısıtlı alışveriş yapmaz.

Çünkü o süreçte sebze ve meyve fiyatları da ucuzlamış olacaktır.

O yüzden umarım yetkililer bu yanlıştan en kısa zamanda dönerler.

Yapılan her doğru işin de yanındayız, çiftçiye iki yıl ödemesiz ve 5 yıl düşük faizli kredi ile sera kurma projesi de bunlardan bir tanesi.

Sorumluluğumuz gereği bu olması gereken düşüncelerimizi de ilgili makamlara da dilimiz döndüğünce söylemeye çalışıyoruz.

Ülkenin kalkınması için üretim ve üretim planlaması şart. Bizlerde bu yapının içerisinde doğruyu söylemek adına her zaman var olacağız”

yukarı çık
0
Paylaşım