Menu
RSS
AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; Kepez Belediye Başkanı Şok Bir Kararla Tutuklandı

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; …

Antalya’nın Sarısu teleferik h...

Başkan Böcek: Teleferikteki 25 Kabinde 184 Vatandaşımızı Kurtarma Çalışmaları Sürüyor

Başkan Böcek: Teleferikteki 25 Kabinde 184 Vatanda…

Antalya'da 1 kişinin öldüğü 2'...

Başkan Muhittin Böcek: Daha Nice Bayramlarda Hep Beraber Olmak Dileğiyle

Başkan Muhittin Böcek: Daha Nice Bayramlarda Hep B…

Antalya Büyükşehir Belediye Ba...

Antalya SES: 7 Nisan Dünya Sağlık Günü: "Sağlığım, Hakkımdır!"

Antalya SES: 7 Nisan Dünya Sağlık Günü: "Sağl…

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçi...

Prev Next

Antalya JMO: Antalya’da "Deprem Riskinin" Azalmadığını Geçen Hafta İfade Etmiştik

Antalya JMO: Antalya’da "Deprem Riskinin" Azalmadığını Geçen Hafta İfade Etmiştik

Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Yönetim Kurulu adına yapılan açıklamada, “5 Şubat 2019 günü, Antalya'nın Kumluca ilçesinde yerel saat ile yaklaşık 18.11'de derinliği yaklaşık 10,0 km olarak revize edilen ve büyüklüğü 4.2 olan bir deprem meydana gelmiştir.

Deprem yaklaşık olarak Kumluca ilçesinin kuzeyinde, Kumluca-Elmalı sınırında, çevresindeki yerleşim yerlerine 8-10 km arası, Antalya şehir merkezine ise 59 km uzaklıkta olan bir bölgede gerçekleşmiştir.

AFAD'ın ilk belirlemelerine göre deprem sonrasında olumsuz bir ihbar alınmamış olması önemlidir” denildi.

JMO Antalya Şube Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Ali Çeltik, Antalya’da deprem riskinin azalmadığının en güzel örneğinin dün yaşanan Kumluca depremi olduğunu belirterek, açıklamada şunlara değindi:

“Daha önce de belirttiğimiz gibi, Antalya Körfezi ve yakın çevresinde halen aktif olan ve zaman zaman deprem üreten fay sistemleri bulunmaktadır. Bugün Kumluca yöresinde meydana gelen deprem büyük olasılıkla

Kaş-Kalkan ve Kemer-Döşemealtı fay sistemleri ile ilişkili olan ve bunlara eşlik eden faylar üzerinde gelişmiş olmalıdır. Bu bölgede fayların aktifliğini denetleyen birçok güncel tektonik etken vardır. Pliny Strabo Hendeği,

Kıbrıs Yitim Zonu ve çok genç sayılabilecek nap sistemleri bölgeyi etkileyen tektonik etkenlerin başında gelir. Bu etkenlerin faaliyeti yöredeki fay sistemleri üzerinde zaman zaman depremlerin oluşmasına neden olmaktadır.

Türkiye tektonik yapısı sebebiyle bir deprem ülkesidir. Depremleri yok sayamayız fakat depremlerin vereceği hasarı en az seviyeye indirmek, jeolojik anlamda doğru yerlere inşa ile mümkündür.

Depremi engelleyemeyiz ama zeminin nasıl davranacağını bilimsel anlamda tespit edebilir, ona göre yani doğanın istediği gibi hareket edebiliriz. Ancak o zaman, depremler afet değil, birer doğa olayı olarak kalabilecektir.

Depremlerin olmadığı bir dünya mümkün değil fakat depremlerin afet olmadığı bir dünyada yaşamak ancak ve ancak bilim ile mümkündür.

Çalışmamıza katkılarından dolayı, Süleyman Demirel Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuzuli YAĞMURLU'ya, Süleyman Demirel Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Oya CENGİZ'e,

JMO Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Akdeniz Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Fatih UÇAR'a, JMO Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Yüksek Jeoloji Mühendisi Cihan ÇOLAK’a ve emeği geçen arkadaşlara çok teşekkür ederim.

Bu işler ekip işi onlar olmaza olmazdı”

yukarı çık
0
Paylaşım