Menu
RSS

Antalya Eğitim İş Başkanı Iltar’dan Valiye: Bu Güne Kadar Neredeydiniz?

Antalya Eğitim İş Başkanı Iltar’dan Valiye: Bu Güne Kadar Neredeydiniz?

Eğitim İş Sendikası Antalya Şube Yönetim Kurulu olarak yapılan basın toplantısında Antalya’da depreme dayanaksız okullar diye Antalya Valiliği tarafından yayınlanan genelge değerlendirildi. Bu dayanaksızlığın 14 yıldır devam ettiğini belirten Iltar, valiliğe, bugüne kadar neredeydiniz? diye sordu.

Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Fatin Iltar, Antalya’daki depreme dayanaksız ve boşaltılan okullarla ilgili yaptığı basın toplantısında şunları dile getirdi:

“Milli Eğitim Bakanlığı hizmetlerinde kullanılan binaların teknik olarak deprem dayanımı kriterlerini sağlamayan, yapısal olarak güçlendirilmesi ekonomik olmayan ve ivedilikle yıkılması zaruri olan binalarla ilgili olarak bu binaların boşaltılması ve gerekli eğitim planlaması yapılmasına ilişkin

Valilik makamının 06.02.2020 tarih ve 2752096 sayılı onayı gereği ilimizde 14 okul ve 20 binanın boşaltılması istenmektedir. Alınan yıkım kararlarına gerekçe olarak gösterilen “deprem tahkik raporları” daha önceki yıllarda yapılmış olmasına rağmen 14 okul ve 20 binanın

boşaltılarak acilen tahliye edilmesi şimdi istenmektedir. Daha önceki yıllarda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan çalışma sonucunda bu okulların deprem tahkik raporu hazırlanmış ve dayanıksız olduğuna dair kararlar alınmış iken,

Elazığ depremi sonrasında boşaltma kararı açıklanan 14 okul ve 20 binada bu güne kadar eğitim verilmiştir. Bu da demek oluyor ki Antalya Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğü bunca yıl depreme dayanıksız olan bu binalarda binlerce öğrenci ve öğretmenin bulunmasına seyirci kalmışlardır.

14 okul ve 20 binanın boşaltılması kararı sonucunda bu okulların taşındığı diğer okullar tam gün eğitim yaparken ikili eğitime geçecekler ve bu durumda binlerce öğrenci öğretmen mağdur olacak, başka bir okul binasında göçebe eğitimi alacaklardır.

Tahliye kararı alınan eğitim binalarının ne kadarlık bir sürede yapılacağı konusunda herhangi bir açıklama yoktur. Bu durum Milli eğitimde ne kadar plansız ve hazırlıksız olduğumuzun bir göstergesidir. Liyakatın önemi burada bir kez daha ortaya çıkmaktadır.

Eğitim-İş olarak, eğitimin kadere terk edildiğini görmekteyiz. Ancak canlar yanınca tedbir alan bu yönetimin okul binalarının taşınmasını bile plansızca yaptıkları görülmektedir.

Boşaltma kararı alınan okullar hatalı bir planlama ile tüm okul kurumlar ikili öğretim yapar hale gelerek sınıf mevcutları da artmaktadır. Örneğin Muratpaşa Bahaeddin Güney Kız Teknik Mesleki Lisesi boşaltıldığı için İki okul arasında büyük anayol olan ulaşımı tamamen

velilere servis yükü getirecek olan Baro MTAL ne taşınıyor. Bu okulda zorunlu olarak ikili eğitime geçiliyor. Meslek liselerindeki ders yükü düşünüldüğünde sabah saat derslerin başlama saati dikkate alındığında akşam saat 21-22 gibi sonlanacaktır. 

Oysa doğru planlama yapılsa idi bu okulun hemen yanında 24 dersliğe sahip ve 240 öğrencisi olan Hamidiye İmam Hatip Ortaokuluna taşınması gerekirdi.  

Yine Muratpaşa İlçesinde bulunan Şehit Muhammet Oğuz Kılınç Anadolu İmam Hatip Lisesi 30 derslikten oluşmakta ve toplam 250 civarında öğrencisi bulunmaktadır. Planlamalar yapılırken bu okullar değerlendirilmeliydi.

Planlamalara bakıldığında İmam Hatip Okullarına taşıma planının yapılmadığı görülmekte ve bu okulların özellikle korunduğu sorusu akıllarımıza gelmiyor değil.

Antalya Valiliği ve sorumlu olan Milli Eğitim Müdürlüğü tüm okulların deprem tahkik raporlarının hazırlatılarak Antalya halkına bilgilendirmeleri gerektiğini, dönem içerisinde değil anında ve uygun okul kurum binalarına taşınarak

daha fazla mağduriyetlere fırsat vermemeleri gerektiğini hatırlatıyoruz.

Boşaltılma Kararı Alınan Okullar

Kemer'de Göynük Ortaokulu A ve B blok, Atatürk İlkokulu 500 metre. İkili öğretime geçmiş.

Kepez Yenimahalle Ortaokulu A ve B blok, Mobil ortaokuluna taşındı. İkili öğretme geçiliyor.

Kepez Göçerler İlkokulu A blok,  Fatih Mah. Süleyman Demirel İlkokuluna taşındı ikili öğretime geçildi. Rapor 2014 yılında verildi.

Konyaaltı Çakırlar İlkokulu B blok, Aynı okulun A Blokuna taşındı. 5 ilkokul öğretmeni norm kadro fazlası oldu. Sınıf mevcutları arttı.

Manavgat Çağlayan Anadolu Lisesi A ve B blok, Fatih Anadolu Lisesine taşınıyor. İkili öğretime geçiyor. Manavgat Lisesi köklü bir lise adının yeni binada yaşatılması gerekmektedir.

Serik Tekeli Ortaokulu A, B ve C blok,  10 yıl önce alınan karar. İlkokul kısmına taşınıyor. İkili öğretime geçiyor.

Serik Hasan Güçlü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Serik MTAL (Kız Meslek Lisesi) Arası 5 km vardır. İkili öğretme geçiliyor.

Serik Orhan Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Atölyesi yıkılıyor. Bina da devam ediyor.

Döşemealtı Yeniköy Ortaokulu, Yeniköy İlkokuluna taşınıyor İkili öğretime geçiliyor.

Finike İsmail Erol İlkokulu, Turunçova yolunda İsmail Erol Ortaokuluna taşınıyor.

Muratpaşa Bahaeddin Güney Kız Teknik Mesleki Lisesi A ve B blok, Baro MTAL ne taşınıyor. İkili eğitime geçiyor.

Muratpaşa Namık Kemal Ortaokulu B blok, Sınıflara dağıtıldı. Şubeler kapatıldı. Sınıf mevcutları 45 er kişi oldu. Yeni bina bu mevdu taşır mı yeni kazalara neden olabilir.

Muratpaşa Hacı Hafize Hakkı Saygan İlkokulu, İlhami Tankut İlkokuluna taşınıyor ikili öğretime geçiyor

Korkuteli Nene Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi. Endüstri Meslek Lisesine taşınıyor. Öğrencilerin kullanacağı bahçe bölünüyor”

yukarı çık
0
Paylaşım