Logo
Bu sayfayı yazdır

Antalya’daki Soğuk Hava Türkiye Pazarını Vurdu

Antalya’daki Soğuk Hava Türkiye Pazarını Vurdu

İstanbul ve Ankara başta olmak üzere yurdun genelini etkisi altına alan soğuk hava dalgası, Antalya’daki sebze ve meyve üretimini durma noktasına getirdi. Üretim azalınca fiyat pazara yansıdı. Ürün bulamayan Antalyalı firmalar, ürünlerini birleştirip tırları doldurmaya çalışıyor.

Türkiye’nin yaş sebze ve meyve başkenti Antalya’da, üreticiler ve ihracatçılar yaklaşık 1,5 aydır süren soğuk hava nedeniyle üretim ve ihracat yapamıyor.

Üreticiler ve firmalar Antalya-İstanbul-Ankara güzergahındaki karla kaplı yolların açılmasını bekliyor. Antalya Yaş Sebze ve Meyve Toptancı Hali’nde üretici ve tüccarlar, İstanbul ve yurt dışı piyasasına yeterli ürünü de sağlayamıyorlar.

Soğuk Hava Fiyatları Yüksek Tutuyor

Sebze ve meyve üretimindeki düşüklüğün ana sebebi olarak gösterilen soğuk hava dalgası, aynı zamanda fiyatlara da yansıdı. Antalya Yaş Sebze ve Meyve Toptancı Hali’nde domates 3 ile 4 liradan satılırken, kabak, patlıcan ve biberin fiyatı ise 5 lira olarak belirleniyor.

"5 Firma Birleşip İstanbul’a Anca Mal Gönderebiliyoruz "

Sebze ve meyve üretimi düştüğü için ürün bulmakta da zorlanan tüccarlar tırları dolduramıyor. Antalya halinde firmalar ürünlerini birleştirerek bir tırı doldurmaya çalışıyor.

35 yıldır Antalya halinde tüccarlık yaptığını belirten Rami Büyük, "Fiyatların yükselmesinin ana sebebi soğuk. Üretici sıcak tutmaya çalıştığı seradan ayrılıp malını hale getiremiyor. Renk de yok mallarda biz de istediğimiz malı bulamıyoruz.

Talep var ama mal olmayınca fiyat artıyor. İstanbul’a 5 kişi birleşip mal yapabiliyoruz. Bir de yol da kaldığını düşün.

Marketçi mal eksik gelirse fiyatı yükseltiyor. İstanbul piyasasına gidince mal, nakliyeci, komisyonu, pazarcısı koyunca fiyatlar artıyor. Eğer havalar ısınırsa fiyatlar yarı yarıya düşecektir" diye konuştu.

"Güneş Gelmeden Ürünlerimiz Toplayamıyoruz"

Üretici Bayram Şen de, havaların soğuk olmasından ötürü ürünlerini toplayamadıklarını, dolayısıyla da satış yapamadığını belirterek, "Havalar soğuk olduğu için meyve ve sebzelerimiz güneş görmüyor.

Güneş olmayınca da ürün renk almıyor. Onlar olgunlaşmayınca biz de toplamıyoruz. Normalde haftada bir hale gelirken şimdi bir ayda falan gelmek zorunda oluyorum. Biz isteriz ki fiyatlar böyleyken ürünümüzü satalım, ama ürün olmayınca elimizde satamıyoruz" ifadelerini kullandı.

Template Design © Kaktus Haber Templates Kaktus Medya. All rights reserved.