Menu
RSS

Antalya’da Turistik İlçeyi Kalkındıran Meyve: Alanya Azmanı

Antalya’da Turistik İlçeyi Kalkındıran Meyve: Alanya Azmanı

Tropik meyve üretiminde hızla gelişen Alanya, yerli muz çeşidi ‘Alanya azmanı’ üretiminde de adından söz ettiriyor. Son 9 yılda muz ekim alanlarının iki kat arttığı ilçede muz, çok sayıda üreticinin geçim kaynağı oldu. Turizmle adını duyuran Alanya, tarımda da öne çıkıyor.

Özellikle tropikal meyve üretiminde başı çeken ilçe, yenidünya ve avokado üretimindeki başarısını bu iki ürüne coğrafi işaret alarak taçlandırdı.

Bölgenin en önemli geçim kaynaklarından biri de muz üretimi. ‘Alanya azmanı’ adı verilen yerel çeşit ile büyük başarı elde edilen ilçede, muz üreticisinin ve muz ekim alanlarının sayısı her geçen gün artıyor.

YILDA 62 BİN TON ÜRETİM

Alanya Muz Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Şenli, 2009 yılında 700 dekar örtü altı, 6 bin 150 dekar açık alanda üretimi yapılan muzun şu anda 5 bin 150 dekar örtü altı, 7 bin 750 dekar açık alan olmak üzere toplam 12 bin 900 dekar alanda üretildiğini açıkladı.

Şenli, yılda 31 bin tonu örtü altı, 31 tonu açık alan olmak üzere 62 bin ton muz ürettiklerini de ifade etti.

Alanya’nın bir zamanlar narenciye ile adını duyurduğunu fakat kazancı düşük olduğu için üreticilerin narenciye bahçelerini muz seralarına çevirdiğini dile getiren Şenli şunları söyledi: “Artık küçük alanda narenciye yetiştirmek karlı değil.

Narenciye üretimi tamamen Adana bölgesine kaydı. Adana’da üreticinin en küçük tarlası bin 500 dekarken biz burada 30-40 dekar alanda narenciye tarımı yapmaya uğraşıyorduk.

İşçilik ve yetiştirme maliyetimizin yüksek olması nedeniyle elde ettiğimiz gelir azdı. O yüzden üretici daha karlı olan muza yöneldi. Geçmiş dönemde kredi faizlerinin düşük olması da muz serası yatırımlarının önünü açtı.”

200 ÜRETİCİ BİRLİĞE KAYITLI

Alanya’da bin 200 muz üreticisi bulunduğunu, bunların 200’ünün üretici birliğine kayıtlı olduğunu dile getiren Şenli, “Bu birlikler 5200 sayılı üretici birlikleri yasasıyla kuruldu. Yasal alt yapıda boşluk olduğu için birliklerin yaptırım gücü yok.

Gönüllülük esasına dayanıyor. Öyle olunca da çiftçi çok rağbet etmiyor. Yasayla üretici birliklerini daha işlevsel hale getirileceğini bakanımız da söyledi. O zaman üye sayısı da artacaktır” diye konuştu.

YABANCI UZMANLARDAN TAM NOT

İstanbul’da gerçekleştirilen bahçe bitkileri kongresine dünyanın farklı bölgelerinden gelen 15 tropik meyve uzmanının Alanya’daki muz bahçelerini gezdiğini anlatan Şenli, “Bahçeleri görünce hayrete düştüler.

Siz suptropik bir bölgede açık alanda tropik meyve yetiştirmişsiniz. Çok iyi bir noktadasınız” dediler. Yetiştirdiğimiz ürünlerin uzmanlar tarafından beğenilmesi bizleri çok mutlu etti” şeklinde konuştu.

ALANYA MUZ ÜRETİMİ

  • YIL            AÇIK ALAN             ÖRTÜ ALTI
  • 2009          6.150 dekar             700 dekar
  • 2013          6.055 dekar             960 dekar
yukarı çık
0
Paylaşım