Menu
RSS
AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; Kepez Belediye Başkanı Şok Bir Kararla Tutuklandı

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; …

Antalya’nın Sarısu teleferik h...

Başkan Böcek: Teleferikteki 25 Kabinde 184 Vatandaşımızı Kurtarma Çalışmaları Sürüyor

Başkan Böcek: Teleferikteki 25 Kabinde 184 Vatanda…

Antalya'da 1 kişinin öldüğü 2'...

Başkan Muhittin Böcek: Daha Nice Bayramlarda Hep Beraber Olmak Dileğiyle

Başkan Muhittin Böcek: Daha Nice Bayramlarda Hep B…

Antalya Büyükşehir Belediye Ba...

Antalya SES: 7 Nisan Dünya Sağlık Günü: "Sağlığım, Hakkımdır!"

Antalya SES: 7 Nisan Dünya Sağlık Günü: "Sağl…

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçi...

Prev Next

Antalya'da Turfanda Kiraz Hasadı Başladı: Su Sıkıntısı Rekolteyi Düşürdü

Antalya'da Turfanda Kiraz Hasadı Başladı: Su Sıkıntısı Rekolteyi Düşürdü

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde turfanda kiraz hasadı sürüyor. Nisan ayının ortasında başlayan hasatta 20 liraya alıcı bulan kirazın kilosu 16 liraya kadar geriledi. Bölgedeki üreticiler ise bu yıl hava şartları ve su sıkıntısı nedeniyle rekoltenin düşeceğini söyledi.

Gazipaşa'nın 500- 800 rakımları arasındaki Doğanca, Çile, Gökçesaray, Sugözü, Şahinler mahallelerinde 2 bin 500 dekar alanda kiraz üretimi yapılıyor. Bölgede, yılda yaklaşık bin 600 ton rekolte elde ediliyor.

Bir kiraz ağacından yaşına göre 1 ile 300 kilo arasında değişen oranda ürün elde ediliyor. Bu yıl ilk çıkan turfanda kiraz 20 liradan alıcı bulurken, son dönemde fiyat 16 liraya kadar geriledi. Hasat bitimine kadar kirazın kilosunun 6 liraya kadar ineceği tahmin ediliyor.

'Su Sorunun Çözülmesini İstiyoruz'

Çile Mahallesi'nde kiraz üreticisi Erdoğan Bulut (49), "15 dekar kiraz bahçemiz var. Turfanda kirazın kilosunu 16 liradan satıyoruz. Mahallemizde su sıkıntısı var. Kuyulara ruhsat verilmiyor. Ruhsatlı açılması için çözüm istiyoruz.

Biz kazanırsak, devlet kazanacak. Devlet var olursa, biz var olacağız. Sadece ben değil, köyde 10 aile faydalanıyor. Bahçeden 80- 100 bin lira para kazanıyoruz.

Vergilerimizi veriyoruz. Bunları da göz önünde bulundurarak en azından ruhsatlı kuyu açmamıza izin verilmesini istiyoruz" dedi.

Kiraz toplayarak geçimini sağlayan İrfan Çağlayan (54), bahçelerde günlük 100 lira karşılığında kiraz topladığını, mahallenin en büyük sorunun su olduğunu vurguladı.

'Üreticilerimiz Desteklensin'

Bahçede üreticiyi ziyaret ederek işçilerle kiraz toplayan Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik ise şunları kaydetti:

"Bölgemizde ilk kirazı yetiştirip İstanbul, Ankara gibi illere göndermenin yanı sıra ihracat ediyoruz. Çiftçilerimizin su sıkıntısı var. Sulama kuyularına ruhsat alınamıyor. Bu sıkıntıları çözmeye çalışıyoruz.

Ruhsatlandırmada sıkıntı çekiyoruz. Sulama kuyuları için ruhsat verilmesi gerekiyor ki; üretimimiz artsın. Destekleri az buluyoruz. Çiftçilerimiz desteklensin. Şu anda 16 liraya kiraz alıcı buluyor. Maliyetler fazla, üretici kazanmıyor. Desteklenme şart."

'İlk Turfanda Kirazı 20 Liradan Sattık'

Kiraz bahçesinde eşine yardım eden Mumine Bulut (45) da, "Geçimimizi kirazdan sağlıyoruz, çalışıyoruz. İşçilerle birlikte çalışıyoruz. Nisan ayının 20'sinde ilk turfanda kirazın kilosunu 20 liradan verdik" dedi.

'Bu Yıl Verim Düşük'

Çile Mahallesi'nde kiraz üretimi yapan Kemal Aksoy (48), "Nisan ayının 20'sinde erkenci cins olan Burlat cinsi kirazı topladık. Kilosunu 20 liradan sattık.

Şu anda Napolyon cinsi kirazı toplamaya başladık ve 16 liradan alıcı buluyor. Geçen yıla göre verim düşük. Hava şartları iyi gitmedi. Çiçek zamanı tozlaşma iyi olmadığı için verim çok düşük.

16 dekar bahçemizde 400 kiraz ağacından 16 ton toplarken, bu yıl yarı yarıya rekolte düşük olacak" diye konuştu.

'Girdi Maliyetleri Yüksek'

Doğanca Mahallesi'nde kiraz üreticisi Güler Kaptanoğlu (45) ise şöyle konuştu:

"İlk kirazlar 20 liradan, şimdi ise 16 liradan alıcı buluyor. Hava şartları ve ihracat devam ederse memnun kalıyoruz. 16 dekar yerimiz var, 400 kiraz ağacımız var. Geçen yıl 12 ton rekolte oldu, ama bu yıl 10 ton verim elde edeceğimizi düşünüyorum.

Kiraz, kış ayında soğuk isteyen bir meyve. Bu yıl kış biraz ılık geçti. Bu da verime yansıdı. Kiraz yetiştiriciliği zahmetli bir iş. Girdi maliyeti çok fazla, kullandığımız gübrelerin de ucuzlamasını istiyoruz. Devletimizden bu konularda destek verilmesini istiyoruz."

'Yetkililere Başvurumuzu Yaptık'

Çile Mahalle Muhtarı Nihat Gürkan da, "Erkenci kirazların hasat dönemi bitti. Mahallemizde sulama suyu ve içme suyu sıkıntımız var.

Üretim için su şart ve bu konuda yetkililere başvurumuzu yaptık. Bu konuda yardımcı olacaklarını bildirdiler" dedi.

yukarı çık
0
Paylaşım