Menu
RSS
AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; Kepez Belediye Başkanı Şok Bir Kararla Tutuklandı

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; …

Antalya’nın Sarısu teleferik h...

Başkan Böcek: Teleferikteki 25 Kabinde 184 Vatandaşımızı Kurtarma Çalışmaları Sürüyor

Başkan Böcek: Teleferikteki 25 Kabinde 184 Vatanda…

Antalya'da 1 kişinin öldüğü 2'...

Başkan Muhittin Böcek: Daha Nice Bayramlarda Hep Beraber Olmak Dileğiyle

Başkan Muhittin Böcek: Daha Nice Bayramlarda Hep B…

Antalya Büyükşehir Belediye Ba...

Prev Next

Antalya’da 'Sinem' olarak doğdu, 27 yaşında 'Çınar' oldu

Antalya’da 'Sinem' olarak doğdu, 27 yaşında 'Çınar' oldu

Antalya’da, geçirdiği ameliyatlarla 27 yaşında erkek olan, 'Sinem' olan adını değiştiren Çınar Özbey (29), cinsiyet değişim sürecini ve karşılaştığı zorlukları anlattı. Lara semtinde kafe işleten Çınar Özbey, yaşadığı süreci, 'cinsiyetleri ve ruhu birleştirmek' olarak adlandırdığını söyledi.

Özbey, sonradan yaşanılabilir ya da ortaya çıkan bir durum olmadığını, doğduğu andan itibaren gelen bir his olduğunu kaydetti. Kendisindeki farklılığı 4- 5 yaşlarında hissettiğini ve babasının saçlarını kestirmesine izin vermediğini anlatan Özbey, "Kız çocuksan saçların uzun olur, erkekse kısa olur.

Ben kestirmek istiyorum saçlarımı; çünkü mahallede oynadığım çok yakın iki erkek arkadaşım var. Onların kısa, benimki uzuyor. Onları babaları tıraşa götürüyor; ama ben hiçbir şekilde gitmiyorum. Bir gün eve giderken, marketten 10 tane sakız aldım, yatmadan önce hepsini çiğnedim, saçıma yapıştırdım ve uyudum.

Sabah kalktığımda evde çığlık kıyamet. Annem 'Ne yaptın sen, noldu?' Ben bilerek yapıyorum; çünkü o saçı ayıramazlar, sabah hemen berbere götürdüler ve saçımı kazıttılar. Benim için artık her şey o zaman tamamdı. O an tek problemim, saçlarımın uzun olmasıydı. Onun haricinde herhangi bir cinsiyet ayrımı, problemi yaşamadığım için saçlarımı kestirmiş olmam, benim için yeterliydi" diye konuştu.

'16 YAŞINDAYDIM, İLK YÜZLEŞMEM OLDU'

Kendisini samimi kız arkadaşı gibi gören kıza aşık olmasından sonra 1 ay okula gitmediğini ve ne yapacağını bilemediğini anlatan Çınar Özbey, şunları söyledi:

"Bahsettiğim dönemler 2001- 2002. Elinin altında Google yok, her şeyi soramıyorsun ya da herhangi bir kütüphaneye gidip, kaynak isteyemiyorsun. Kaldı ki istediğin kaynaklar bile seni yanıltabilir. Hiç unutmuyorum, babam 75 lira haftalık veriyordu ve her hafta onun 10 lirasını kenara attım.

Sonra otobüse binip, ilk gördüğüm psikoloğa girmiştim. İşte 'Benim 150 liram var, konuşmak istiyorum' diye. Orada bir kadın vardı, anlattım. O da sakin olmamı, korkmamam gerektiğini, bu hayatta böyle durumların olabileceğini söyledi. İyi bir kadına denk geldim, o bana durumumu anlamamda çok yardımcı oldu.

Bunun bir tedavisi olmadığını, bir varoluş şekli olduğunu, hasta olmadığımı ama bunun çözümlerinin olabileceğini anlattı. 'Başka bir hayat mümkün' kelimesiyle tanıştığım yer orasıydı. Sadece bunun için belli zamana ihtiyacım vardı. O zaman 16 yaşındaydım ve ilk yüzleşmem bu şekilde olmuştu."

HUKUK MÜCADELESİ BAŞLATTI

Ailesinin desteğini almasının ardından cinsiyet değişikliği için başlattığı hukuk mücadelesini ve geçirdiği ameliyatları anlatan Özbey, şöyle konuştu:

"Süreç öyle kolay değil. Kendin için bile bir merciye hesap vermek zorundasın. O yüzden dava açıyorsun, 'Siz bana bu kimliği verdiniz ama ben bu değilim. O yüzden bunun düzeltilmesini istiyorum' diyorsun. Onlar da sana 'Bunu düzelt' diyor.

İşin dramatik boyutu da bu zaten. Bildiğin doğduğun, var olduğun günden beri yaşamaya çalıştığım ve kabul ettirmeye çalıştığım bir şeyi bir de devlet nezdinde açıklamak, anlatmak zorundasın. Mahkeme seni adli vaka olarak damgalıyor. Bu damgayı bilerek söylüyorum çünkü bu da bir nevi ötekileştirmek.

Adli kurum seni psikiyatriye yolluyor. Bir heyete çıkıyorsun, 6 ay boyunca 7- 8 doktor gözetiminde sohbet ettik, nedir, ne değildir. Çünkü onlar da emin olmak istiyor, bu eşcinsellik gibi bir durum değil."

'DIŞLANMA VE ÖTEKİLEŞTİRME YAŞAMADIM'

Herhangi bir dışlanma ve ötekileştirme yaşamadığından da bahseden Çınar Özbey, 8 yıllık birlikteliği olduğunu, ayrılma sebebinin bu konularla ilgisi olmadığını söyledi. Özbey, "Onunla tanıştığımızda yıl 2010'du. Yaklaşık 4 yıllık ilişkim vardı, ben bu sürece başladığımda.

Sonrasında 4 yıl kadar devam etti. Ayrılığımızın süreçle alakası yok. Sadece çok yorulduk. Sonuçta mücadele ettik 8 yıl boyunca. Onun da çok büyük desteği var. O olmasaydı bu kadar şeyin altından kalkabilir miydim, o da tartışılır.

Çünkü hiç utanmadan, sıkılmadan sağımda, solumda hep destek oldu. Birbirimize olan aşk adı altındaki şeyi tüketmemizle alakalı bir ayrılık oldu. Kavga, gürültü ya da birbirimizi ötekileştirerek değil. Hala görüşürüz, kendisi yeni bir hayat yaşıyor.

Onun haricinde öyle bir durum olmadı. Şu an bir ilişkim yok. Sevdiğim saydığım biri var ama henüz bir ilişkimiz yok" diye konuştu.

yukarı çık
0
Paylaşım