Menu
RSS

Antalya’da Engelli Birey Ailelerini Sevindiren Müjde: Engelli Molaevi Hizmete Girdi

Antalya’da Engelli Birey Ailelerini Sevindiren Müjde: Engelli Molaevi Hizmete Girdi

Antalya Büyükşehir Belediyesi, engelli ailelerine hizmet verecek Engelli Mola Evlerinin ilkinin açılışını gerçekleştirdi. Başkan 'Menderes Türel, “Hedefimiz her anlamda engelsiz bir Antalya inşa etmek. Mola Evleri ile çağdaş bir ülkede ne varsa şimdi Antalya'da var" dedi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde faaliyet gösterecek üç mola evinden ilki Muratpaşa ilçesi Falez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bahçesinde hizmete girdi.

Falez Molaevi'nin açılış törenine Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, eşi Ebru Türel, İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan ile engelli bireyler ve aileleri katıldı.

Törende konuşan Vali Münir Karaloğlu, engelli ailelerine nefes aldıracak önemli bir projenin hayata geçirilmesinden dolayı mutlu olduğunu belirtti. Engelli çocukların ağırlıklı yükünün maalesef annelerin üzerinde olduğunu kaydeden Vali Karaloğlu, "En büyük fedakârlığı annelerimiz yapıyor.

Annemizin adliyede, postanede, hastanede, parkta, alışveriş merkezinde, işi varsa yavrusunu gelecek burada emin ellere bırakacak, kendi işini gördükten sonra tekrar yavrusunu buradan alacak ve huzur içinde evine gidecek. Bu merkezlerimizin yapımı ve işletilmesi Büyükşehir Belediyemizin uhdesinde.

Milli Eğitim olarak bizde bir eğitimci görevlendirdik. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

DÜNYA ŞEHRİNE YAKIŞACAK

Türkiye'de bir ilki daha gerçekleştirdiklerini belirten Başkan Menderes Türel, “Engelli kardeşlerimiz ve aileleri için son derece önemli bir ihtiyacı karşılayacağına inandığımız Mola Evleri'mizin dünya şehri Antalya'ya yakışacağına inanıyorum. Proje, fikir annesi olarak yön veren değerli eşim Ebru hanımın ısrarları sonucu ortaya çıktı.

Yurt dışı ziyaretlerimizde gördük. Engelli vatandaşlarımız kadar onların ailelerinin de sosyal ve beşeri bir hayatta yer almaları gerektiğini, bunun insani bir ihtiyaç olduğunu net bir şekilde biliyorduk. İşte şimdi Engelli Mola Evlerimizi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz" diye konuştu.

AİLELER NEFES ALACAK

Proje kapsamında Muratpaşa, Kepez, Konyaaltı'nda belirlenen pilot okulların bahçelerinde engelli bireylerin özel gereksinimleri için anasınıfı ile eğitime destek odaları inşa ettiklerini anlatan Türel, şunları söyledi:

"Bundan böyle evinde engelli bireyi olan aileler, 3 ile 23 yaş arasındaki engelli yakınını en yakın mola evine getirip bırakmak sureti ile gün içerisinde hastaneye, adliyeye gidebilecek, her ne işi varsa görebilecek.

Biz de onlara gözümüz gibi bakacağız. Onlar burada uzman eğitimciler tarafından bakılırken, kendileri için hazırlanan alanlarda vakit geçirirken, aileleri de kendi günlük işlerinizi yapabilecek."

ÇAĞDAŞ BİR ÜLKEDE NE VARSA ANTALYA'DA DA VAR

Başkan Türel, engellilere yönelik gerçekleştirilen hizmetlerle ilgili şu bilgileri verdi:

"Engelsiz ulaşım araçlarımız her yerde hizmet veriyor. Engelli kardeşlerimizin oturduğu evleri ve binaları engelsiz mekânlar haline getiriyoruz. Engelsiz plajımızda Konyaaltı'nda güzel yaz günlerinin tadını çıkartmayı unutmayın.

Özel hasta yatağı, akülü tekerlekli sandalye yardımlarımızı da sürdürüyoruz. Belediye hizmet binamızı da Sesli Adımlar Projesi ile engelsiz hale getirdik. Engelli Rehabilitasyon ve Alzheimer merkezleriyle, yatağa bağlı yatalak hastalar için Palyatif Bakım merkeziyle, bugün açtığımız Mola Evleri ile çağdaş bir ülkede ne varsa şimdi Antalya'da var."

ENGELLİ HUZUREVİ

Gelecek dönem için planladıkları Engelli Huzurevi Projesi'ni de açıklayan Menderes Türel, “Engelli bireyi olan ailelerin en büyük sıkıntısı ve endişesi; 'Bana bir şey olursa evdeki engelli bireye acaba kim bakar.' İnşallah şimdi onun da tedbirlerini alacağız.

İnşallah ileride engelli yakını olan aileler gözü açık gitmeyecek. Onlara da engelli huzur evleriyle yine biz yerel yönetim olarak sahip çıkacağız. Adeta bir engelli oteli seviyesinde olacak. Bunu da tamamladığımızda benimde gözüm açık gitmeyecek" dedi.

Açılışın ardından Vali Karaloğlu ve Başkan Türel, sınıfları ziyaret ederek, engelli bireylerle bir araya geldi.

Mola Evi Projesi, 'Özel Gereksinimli Çocuklar İçin Okul Öncesi Anasınıfı ve Eğitime Destek Odaları' şeklinde hizmet verecek. Ailelerin engelli çocuklarını güvenle emanet edebileceği Mola Evleri, özel çocukların sosyal becerilerini geliştirebileceği alanlar olarak öne çıkıyor.

Ailelerin sosyal ve kültürel yaşama entegre olabilmelerini, çocuklarıyla ilgilenirken yapamadıkları günlük rutin işlerini de yapabilmelerine imkan tanıyacak. Aileler, çocuklarını kısmi zamanlı veya günübirlik olarak Mola Evine emanet edebilecek.

Mola Evi hizmetinden 3- 23 yaş arası okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise yaş grubundaki engelli bireyler yararlanabilecek.

yukarı çık
0
Paylaşım