Menu
RSS

Antalya'da CHP’li Öner ‘Dünya Çocuk Hakları Günü’nde Sınıfta Kaldık

Antalya'da CHP’li Öner ‘Dünya Çocuk Hakları Günü’nde Sınıfta Kaldık

CHP Kumluca eski ilçe başkanı ve 27. dönem milletvekili adayı Kemal Bilal Öner 20 Kasım Dünya Çocuklar Günü nedeniyle ülkemizdeki çocukların durumunu değerlendiren ve günü kutlayan yazılı bir açıklamada yaptı.

Öner ülkemizin çocuk hakları ve çocukların emeğinin sömürülmesi konusunda sınıfta kaldığını belirtti.

CHP Kumluca eski ilçe başkanı ve 27. dönem milletvekili adayı Kemal Bilal Öner, çocuğun cinsel istismarında Türkiye dünya listesinde 3'üncü sırada olduğunu ifade ettiği açıklamasında

“Çocuklar Türkiye'de son 10 yılda yüzde 700'lük oran artışı ile cinsel şiddete en fazla maruz kalan grubu oluşturuyor. Türkiye'deki cinsel suçların yüzde 46'sı çocuklara karşı işleniyor” dedi.

Öner açıklamasında şunlara değindi:

“Çocuk hakları, hem kanunen hem ahlaki olarak dünya üzerindeki bütün çocukların doğuştan sahip olduğu; eğitim, sağlık, yaşama, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi

haklarının hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel bir kavram.

Her birey on sekiz yaşına kadar çocuk olarak kabul edilir. Çocukların yaşamaya, eğitime, sağlıklı olmaya, seslerinin duyulmasına, kendilerine adilce davranılmasına hakları var!

Çocuklara bayram armağan eden ilk ve tek ülke olan Türkiye çocuk haklarını en çok ihlal eden ülkeler arasındadır. Çocuğun cinsel istismarında Türkiye dünya listesinde 3'üncü sıradadır.

Çocuklar Türkiye'de son 10 yılda yüzde 700'lük oran artışı ile cinsel şiddete en fazla maruz kalan grubu oluşturuyor. Türkiye'deki cinsel suçların yüzde 46'sı çocuklara karşı işleniyor.

Son 16 yılda 18 yaşın altında 440 bin çocuk doğum yaptı.15 yaşın altında cinsel istismara uğrayarak doğum yapan çocuk sayısı ise 15 bin 937’dir. Sadece 2016 yılı içerisinde çocuğa yönelik cinsel istismar suçundan 15 bin 51 dava açılmıştır.

Çocuklar, TÜİK verilerine göre, son 10 yılda 482 bin 908 kız çocuğu devletin izniyle evlendirildi. Son 6 yılda 142 bin 298 çocuk anne oldu ve bu çocukların büyük kısmı dini nikâh ile evlendirildi.

'10 Çocuktan 8'i Kayıt

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre nüfusun yaklaşık yüzde 30’unu çocukların oluşturduğu Türkiye’de, çocuklarla ilgili temel kronik sorunlar bulunmaktadır.

TÜİK verilerine göre, ülkemizde 6-17 yaş arasında yaklaşık 900 bin çocuk işçi vardır ve çalışan çocukların yarısı eğitim hakkından da mahrum bırakılmıştır.

Ancak gerçek veriler çalışma hayatında 2 milyona yakın çocuk işçi bulunduğunu, bunların yaklaşık yüzde 80’inin de kayıt dışı çalıştığını göstermektedir.

Mesleki eğitim alan özellikle turizm sektöründe uzun saatler çalıştırılan stajyerler, yani ‘çocuk işçiler' ve çocuk isçiliği sayılabilecek uygulamalar ile çıraklık eğitimi alanlar resmi olarak çocuk işçi sayılmamaktadırlar.

Hayatını kaybeden her 30 işçiden birisi yoksulluktan dolayı çalışan çocuk işçilerdir.3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ile çocuk işçisinin ismi “çırak” olarak değiştirilmiş ve çocuk emeğinin daha fazla sömürülmesinin önü açılmıştır.

SGK verilerine göre 1 milyon 170 bin çocuk işçi, “çırak” adı altında devlet eliyle çalıştırılmakta, daha doğrusu emeği sömürülmektedir.

İktidar eliyle yapılan düzenlemeler sonucunda çocuk işçi kavramı üzerinden çocuk emeğinin sömürülme alanı ciddi anlamda genişletilmiştir.

AKP’nin iktidar olduğu 2002’den günümüze kadar cezaevindeki çocuk sayısı yüzde 26 artmıştır. 2002 yılında cezaevinde bulunan çocuk hükümlü sayısı 548 iken bu sayı 2017 yılında yüzde 33 artarak 731 olmuştur.

Çocuk tutukluların sayısı ise yüzde 23 artarken 2002 yılında cezaevinde tutulan çocuk sayısı ise 2017 yılında 350 kişi artışla bin 847’ye yükseldi. Yine bakanlığın verilerine göre, 2009’dan 2017 yılına kadar 18 ile 21 yaş arasında 68 çocuk ve genç yaşamını yitirmiştir.

Türkiye'de çocuk haklarına yönelik tüm olumsuzluklar, insanı seven, demokrasiye, barışa, kardeşliğe gerçekten inanan, eğitime önem veren, emeğe değer veren sosyal demokrat iktidar anlayışımızı hayata geçirdiğimiz zaman ortadan kalkacaktır.

Türkiye'de çocuk haklarında yaşanan olumsuzluklara rağmen tüm çocuklarımızın ''Dünya Çocuk Hakları Günü'nü kutluyorum”

yukarı çık
0
Paylaşım