Menu
RSS

Antalya’da Berberlerde Pazar Tatili Uygulaması Devam Ediyor

Antalya’da Berberlerde Pazar Tatili Uygulaması Devam Ediyor

Geçen günlerde AESOB’da yapılan toplantı sonrası yapılan açıklamada kuaförlerin ve manikürcülerin Pazar günleri açık olması kabul edilirken, bu haber kamuoyunda berberlerin de Pazar günü açık olacağı şeklinde algılandı. Bunun üzerine Antalya Berberler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı

Yüksel Uzun yazılı bir açıklama ile bu işin doğrusunu anlattı. Uzun’un yaptığı yazılı açıklama şöyle:

“6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanunun 13. maddesine göre üyelerimizin çalışma saatleri Antalya Valiliği onayı ile yürürlüğe girmiştir.

Antalya Valimiz Sayın Münir Karaloğlu’nun onayı ile yürürlüğe giren Pazar tatili uygulamasını 10.11.2019 tarihinden itibaren Antalya Berberler Esnaf ve Sanatkarlar Odası olarak uygulamaya başlamış bulunmaktayız.

Esnaf ve sanatkarlarımızın talepleri doğrultusunda, Antalya Valiliğimizin onayıyla yürürlüğe giren Pazar tatili uygulaması, Berber esnafımızın kararlılığı, ailelerinin desteği ve çabalarıyla devam etmektedir.

Son günlerde bazı bazı internet siteleri ve sosyal medya hesaplarında “Berberler Pazar günü açılacak” gibi haberlerin yapıldığını üzülerek görüyoruz. Bu haberler karşısında şunu açıkça ifade etmek istiyorum;

4857 sayılı İş Kanunu'nun 63. Maddesi gereğince bir işçinin haftalık çalışma süresi 45 saat, aksi kararlaştırılmadıkça bu sürenin çalışma günlerine eşit olarak dağıtılacağı hükme bağlamaktadır. Buna göre, haftanın altı günü çalışılan bir işyerinde günlük çalışma süresi 7,5 saattir.

Devlet memurlarına bakıldığında ise, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 99. Maddesi gereğince memurlar; bir haftalık süre içerisinde en fazla 40 saat çalıştırılabiliyorlar.

Esnaf ve sanatkarlarımızın çalışma saatlerine bakıldığında ise oldukça düzensiz bir durum olduğu görülmektedir. Tehlikeli sınıfta yer alan bir Berber esnafımızın günde 14 saatten, haftalık 84 saat çalışması ve Pazar gününde de çalışması beklenmektedir.

Bu şekilde bir çalışma saati hem kanuna hem de insani yaşam koşullarına aykırı değil mi ? Bir berber esnafının sağlığını, ailesini, çocuklarını ve sosyal hayatını düşünen var mı?

Müşterilerimiz istiyor ki, Berber esnafı gece gündüz dükkanda olsun, istediğim saatte gidip,  tıraş olayım. Berber esnafından her daim dükkanında müşteriyi beklemesi, tatili olmaması, düzenli bir çalışma saati olmaması bekleniyor.

Ancak herkes gibi Berber esnafımızın da, bir evi, ailesi, çocuğu, hastası, düğünü, sosyal hayatı var.

Dolayısıyla Berber esnaf ve sanatkarı olarak bizler, çalışma saatlerimizin düzenli olmasını ve en azından haftada bir gün izin hakkımızın olmasını talep ediyoruz.

Tehlikeli sınıfta yer alan Berber esnafımız ayrıca çok ciddi meslek hastalıkları olan, AİDS-HİV, alerjik rinit, astım, hepatit B, hepatit C, hepatit E, kanser, varis, göz hastalıkları, deri hastalıkları, kas iskelet sistemi hastalıkları ile de karşı karşıya kalmaktadır.

Kısacası, Berber esnaf ve sanatkarları olarak hiç değilse haftada bir Pazar günü bizim de tatil hakkımız olduğunu düşünüyoruz ve almış olduğumuz kararın sonuna kadar arkasındayız. Pazar günü tatil uygulamasına aynı kararlılıkla devam ediyoruz”

yukarı çık
0
Paylaşım