Menu
RSS
AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; Kepez Belediye Başkanı Şok Bir Kararla Tutuklandı

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; …

Antalya’nın Sarısu teleferik h...

Başkan Böcek: Teleferikteki 25 Kabinde 184 Vatandaşımızı Kurtarma Çalışmaları Sürüyor

Başkan Böcek: Teleferikteki 25 Kabinde 184 Vatanda…

Antalya'da 1 kişinin öldüğü 2'...

Başkan Muhittin Böcek: Daha Nice Bayramlarda Hep Beraber Olmak Dileğiyle

Başkan Muhittin Böcek: Daha Nice Bayramlarda Hep B…

Antalya Büyükşehir Belediye Ba...

Antalya SES: 7 Nisan Dünya Sağlık Günü: "Sağlığım, Hakkımdır!"

Antalya SES: 7 Nisan Dünya Sağlık Günü: "Sağl…

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçi...

Prev Next

Antalya CHP Milletvekili Arı İklim Krizini Meclis Gündemine Taşıdı

Antalya CHP Milletvekili Arı İklim Krizini Meclis Gündemine Taşıdı

CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği önergelerde, iklim değişikliğinin en çok hissedildiği Akdeniz Havzası’nda yer alan Türkiye ve

Antalya’da yaşanan iklim krizine karşı bugüne kadar alınan tedbirleri, yürütülen ve projelendirilen eylem planlarını sordu.

Akdeniz Bölgesi Çölleşmektedir

Son iki yüz yıldır teknolojik gelişmelere bağlı olarak hızla artan sanayileşme şehre göçü artırmış, buna bağlı olarak şehirlerde çarpık kentleşme, yetersiz altyapı ve çevre kirliliği sorunları da artmış, ciddi anlamda iklim değişikliğine sebep olmuştur" diyen Cavit Arı, değişikliklere şu örnekleri verdi:

"Resmi verilere göre dünyanın ortalama sıcaklığı, eğer tedbir alınmazsa, bu yüzyılın sonunda yaklaşık 3 derece artacak. Deniz suyu seviyesi şu an için 19 santimetre yükseldi ve dünyada yaşayan insan nüfusunun üçte 1’i iklim değişikliğinden doğrudan etkilenecektir.

Buzullar eriyor, yağış iklimleri değişiyor. Bir yerlerde ciddi anlamda kuraklık varken, bir yerleri seller götürüyor. Ülkemiz, iklim değişikliğinin en çok hissedildiği Akdeniz Havzası’nda yer aldığından çok büyük tehdit altındadır.

Şiddetli ve sık yağışlar meydana gelmekte, Akdeniz bölgemiz çölleşmektedir. Tarım alanları azalmakta ve endemik bitki örtüsü yok olmaktadır. Deniz canlılarımız balon balığı, aslan balığı gibi istilacı tür balıkların saldırısı altındadır.

Turizmin başkenti olan Antalya’mızın sahip olduğu dünyaca ünlü plajları da maalesef bu büyük tehditten alınan yanlış kararlar ve uygulanan yanlış projeler nedeniyle nasibini almaktadır" diye konuştu.

'Ekolojik Kayıplar Devam Edecek'

"Mermer, taş ve çakıl ocakları; sebep olduğu tahribat inanılmaz boyutlarda. Yeraltı su rezervini yok ediyor, yeraltı su rezervi olmayan kuru bir toprakta bitki olmayacağı için, ilk şiddetli yağmurda o toprağı önüne katıyor.

Akdeniz Üniversitesinde uydu görüntüleri karşılaştırılarak hazırlanan rapora göre Konyaaltı sahilinde erozyon 10 ayda 1 hektarlık alanı yok etti. Kıyı çizgisinde gerileme 19 metreye ulaştı.

İklim değişikliğinin yarattığı tahribatın son örneğini de Akdeniz’de görülen balon balıkları. Kızıldeniz, Hint ve Pasifik okyanuslarında yaşamalarına rağmen iklim değişikliğinin etkisiyle Süveyş Kanalı üzerinden kıyılarımıza gelen göçmen türler, denizlerimizde büyük tehlike yaratıyor” diyen Arı,

bu tehlikelere ilişkin Adnan Menderes Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Bilecenoğlu'nun, "Benekli balon balığı istilasına karşı etkin önlemler alınmaması durumunda yaşanılan sosyoekonomik ve ekolojik kayıpların artarak

devam edeceğine kesin gözüyle bakabiliriz" şeklindeki uyarısını hatırlattı.

'Çevre Kaderine Mi Terk Edilecek?'

Arı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat kurum ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez7in cevaplaması için verdiği önergesinde, “Bakanlığınızca iklim krizine karşı bugüne kadar alınan tedbirler ile projelendirilen ve yürütülen eylem planları nelerdir?

Bu tablo karşısında ÇED raporu verilirken; taş ocağı, mermer ocağı, HES izinleri verilirken nasıl tedbirler alınacaktır? Yoksa çevre kaderine mi terk edilecektir?" sorularını yöneltti.

yukarı çık
0
Paylaşım