Menu
RSS
AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; Kepez Belediye Başkanı Şok Bir Kararla Tutuklandı

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; …

Antalya’nın Sarısu teleferik h...

Başkan Böcek: Teleferikteki 25 Kabinde 184 Vatandaşımızı Kurtarma Çalışmaları Sürüyor

Başkan Böcek: Teleferikteki 25 Kabinde 184 Vatanda…

Antalya'da 1 kişinin öldüğü 2'...

Başkan Muhittin Böcek: Daha Nice Bayramlarda Hep Beraber Olmak Dileğiyle

Başkan Muhittin Böcek: Daha Nice Bayramlarda Hep B…

Antalya Büyükşehir Belediye Ba...

Prev Next

Antalya Amasyalılar Derneği Amasya Tamimi’ni Unutmadı

Antalya Amasyalılar Derneği Amasya Tamimi’ni Unutmadı

Antalya Amasyalılar Dayanışma Yardımlaşma ve Kültür Derneği, Amasya Tamimi’nin 100. yıl nedeniyle Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk sunma töreni düzenledi. Dernek Başkanı Musa Çolak, “Atatürk, 22 Haziran 1919’da Samsun Havza’dan gelerek, meşaleyi Amasya’da yakmıştır” dedi.

Antalya Amasyalılar Dayanışma Yardımlaşma ve Kültür Derneği, Amasya Tamimi’nin 100. yıl nedeniyle Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk sunma töreni düzenledi. Törene Dernek Başkanı Musa Çolak, yöneticiler ve dernek üyeleri katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Dernek Başkanı Musa Çolak, “Bugün için önemli olan Atatürk’ün ilke ve inkılaplarını yaşatmak. Atatürk, 22 Haziran 1919’da Samsun Havza’dan gelerek, meşaleyi Amasya’da yakmıştır” dedi.

Haberin Videosu:

Çelenk sunumunun ardından günün anlam ve önemine dair konuşma yapan Emekli Öğretmen Şadiye Bey, “Bugün Amasya Genellesi dediğimiz Amasya Tamimi’nin hazırlanmasının 100. yıl dönümü için buradayız. Amasya Genelgesi’nin sebep ve sonuçlarını sizlere açıklayacağım.

15 Mayıs 1919 günü Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk İstanbul’da otururken kendisi ve silah arkadaşlarına vize çıkartıyor. Bu vizeyi yurtiçin de yapıyor. Osmanlı Devleti 1. Dünya Savaşı’na girmiş. 1914’te başlamış ve 1918’de sona ermiş.

Osmanlı Devleti İttifak Devletleri arasında yer aldığı için mağlup olmuş ve Osmanlı’ya ağır şartlarda bir Mondros Ateşkes Antlaşması imzalanmıştır. Bu Antlaşmanın içeriğinde Ordu’nun terhis edilmesi vardı. Atatürk bu maddeyi kabul etmemişti.

Padişah Vahdettin’le görüşerek ona sözde bir görev verildi. 9. Ordu Müfettişi olarak Anadolu’ya geçecek. Orada hem askeriye hem de halkın nabzını yokladı. Bu nedenle 15 Mayıs 1919 günü Bandırma Vapuru’na binerek Samsun’a hareket etti.

4 gün 4 gece süren yolculukta Bandırma Vapuru batabilirdi. 19 Mayıs 1919 günü Samsun’a hareket etti. Samsun’dan Havza’ya geçti. Ve 12 Haziran’da Amasya’ya geldi. 22 Haziran’a kadar 10 gün Amasya Halkına konuşmalar yaptı.

Bu konuşmalarda vatanın bağımsızlığının ve bütünlüğünün tehlikede olduğunu söyledi. Amasya halkı onu tasdik etti. Destekledi. Bu Amasya genelgesinin önemi, Milli egemenliğe dayanan, tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini oluşturan ilk genelgedir.

Genelgenin tarihte çok ayrı bir yeri ve önemi vardır. Çünkü ilk defa milli egemenlik burada kabul edilmiştir. Çünkü İstanbul Hükümeti’nin düşman devletlerinin esiri olduğunu söylemektedir. Bunu Mustafa Kemal Paşa Amasya halkınada bizzat anlatmıştır.

‘Milleti, milletin yine azim ve kararı kurtaracaktır’ sözlerini Amasya’da söylemiştir. Mustafa Kemal Paşa kendisinin bizzat hazırladığı genelgeyi, 9. Ordu Müfettişi olarak imzalamıştır. Yanında bulunan yaveri Cevat Abbas’a 21 Haziran gecesi yazdırmıştır” dedi.

yukarı çık
0
Paylaşım